Nieuws

Windsurfer Van Rijsselberghe houdt het spannend

10:07

class="nieuws_item">
Perth 17 december 2011 – Op de voorlaatste dag van het WK zeilen in Olympische klassen houdt windsurfer Dorian van Rijsselberghe de spanning erin. In race negen en tien had de Texelaar twee keer een beroerde start. Maar hij gaf zich niet gewonnen, tot twee keer toe zette de joviale windsurfer een geweldige inhaalrace in. 
Uiteindelijk liet Van Rijsselberghe een derde en een achtste plaats optekenen. Daarmee staat de Nederlander slechts een punt achter de Pool Piotr Myszka die voor het eerst aan de leiding gaat in de strijd om de wereldtitel. Morgen valt de beslissing. Als een van de twee kemphanen de medalrace morgen 18 december wint, mag die zich Wereldkampioen noemen. 
Piotr Myszka is de huidige Wereldkampioen. De ervaren Pool die al jaren in de top van het RS:X circuit meedraait gaat zijn titel niet zonder slag of stoot opgeven. Maar Van Rijsselberghe lijkt deze week de man in vorm en die recht heeft op de titel. Maar beide surfers kunnen ook nog van het podium afvallen. Dus dat beloofd een extreem spannende race te worden.  
Dorian van Rijsselberghe gaf zijn reactie na de races. “Het was een interessante dag. Nog eentje. Super slechte starts gemaakt en een mooie inhaalraces gevaren. Het was heel erg opwindend en interessant. Maar als ik het had mogen aftoppen met een eerste plek of een ander goed resultaat dat zou wel mooier wezen.”  
“Ik heb het vandaag uit handen gegeven. Jammer, slordig. Het had niet gehoeven. Ik ga snel genoeg, ik denk dat ik een beetje freakte.”
“Ik ben zeker tevreden over afgelopen week. Eergister was ik goed op de baan met draaierige wind. Daar was ik blij mee dat ik top 10 plaatsen erin kon houden.”
Goede come back Westerhof en Berkhout in medalrace
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout komen vandaag sterk terug na hun dramadag van 16 december. Met twee keer een zesde plaats klimt het zeilduo naar een tiende plek en plaatsen de huidige wereldkampioenen zich voor de medalrace.
Lisa Westerhof:” Zonde om je titel te verspelen”
“Afgelopen week is niet zo gegaan zoals we hadden verwacht. We hadden een hele goede voorbereiding. En een goed najaar. We hadden gehoopt hier om de medailles te strijden, maar dat is duidelijk niet gelukt. Dus dat is wel een teleurstelling.”
“Wat ik met name fijn vind is dat na een desastreuze dag we de koppen bij elkaar hebben gestoken en vandaag gewoon lekker gevaren hebben. Ook vandaag had het heel veel beter gekund, maar we zitten wel in de medalrace. “
“Ik ben weer iets positiever, we zijn het zeilen niet verleerd. We hebben een evenement gehad waar we onder ons niveau hebben gepresteerd. We kunnen prima zeilen en we blijven vol goede moed. Er is absoluut niks verloren, maar het is zonde om zo je titel te verspelen. Morgen in de medalrace is niet veel meer mogelijk.”
Lobke Berkhout: ” Morgen gaan we voor een mooi showtje”
“Afgelopen week was heel teleurstellend. Gister hebben we echt een teleurstelling moeten verwerken dat we de titel uit handen hebben gegeven. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en het erover gehad en gezegd: morgen gaan we ervoor zorgen dat we in de medalrace komen en het met nog een enigszins positief gevoel afsluiten. Dat is vandaag gelukt. Het ging nog niet vlekkeloos, maar in ieder geval zitten we bij de top 10.”
“Je voelt je ontzettend teleurgesteld na het weggeven van je titel. Met name hoe we het hebben laten liggen. De dag ervoor hebben we nog gezegd we moeten meer initiatief tonen en lef hebben. En dan doen we het toch weer niet op het moment dat het moet gebeuren. En dat is een hele wijze les. Dat je soms ook echt die lef moet tonen en niet altijd te conservatief moet zijn. Daar moeten we onze lering uit trekken en het positieve van zien. En gewoon keihard doorwerken.”
“Morgen gaan we zeker genieten, we kunnen niet veel meer stijgen. Maar wie weet kunnen we hem winnend afsluiten die medalrace en dat is toch ook altijd wel een mooi showtje.” 
Van Schaardenburg en Bouwmeester voorlopig uitgezeild in Laserklasse
In de Laser klasse konden Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg beide geen indruk maken. Bouwmeester eindigde 31ste en Van Schaardenburg als 26ste. Beide zeilers trainen met elkaar en vechten tegen elkaar voor die ene exclusieve plek per land op de Olympische Spelen in de Laserklasse. Op het Olympische test evenement in augustus pakte Van Schaardenburg nog een tweede plaats. Nu kon hij de nationale selectie afronden door een plek bij de top acht landen (geschoonde lijst) te realiseren. Dat is niet gelukt dus Bouwmeester krijgt weer een kans. De beste Nederlandse Laserzeiler, gemeten op het WK 2012 in Duitsland en de Delta Lloyd Regatta, die ook in het bezit is van een Olympische nominatie, verdient een ticket naar Londen. 
Rutger van Schaardenburg deed zijn best te analyseren. 
“Ja, momenteel kan ik alleen maar teleurstelling voelen. In het begin van de week ging het zeilen goed, het starten niet. Daardoor kwam ik niet in de posities waar ik zou willen komen. Alsnog was ik wel constant, tot de laatste 3 races. Ik werd een race gediskwalificeerd en vandaag was ik gewoon de kluts kwijt. Ik was helemaal op. Dus het zat er niet meer in op het einde.”
“Op zich vanochtend ging ik goed het water op. Met de start raakte ik de kluts kwijt en toen was ik op. Dan gaan er heel veel negatieve gevoelens door je heen en daar kon ik niet meer te boven komen. De hele week zat ik al te knoeien met slechte starts. Kon ik de hele week terug vechten naar mooie posities. Ik was gewoon op. Het was teveel.”
“Ik wou hier gewoon het podium halen. Dat kon ook en me daarbij ook plaatsen voor de Olympische Spelen. En dat was ook niet een al te moeilijk doel. Ik acht me ook echt wel mogelijk om dat te halen, maar hoe ik nu gevaren heb, ben ik echt teleurgesteld. Ik dacht niet dat ik hier stond.”
Roelof Bouwmeester was net zo teleurgesteld over zijn prestaties. 
“Afgelopen week is niet goed gegaan. Het was ver beneden mijn eigen niveau en verwachtingen. Ik heb een heel goed seizoen gehad eigenlijk. En ook echt veel dingen geleerd en beter gedaan. Ik weet niet waarom ik deze week niet in staat ben geweest om te doen wat ik het hele jaar heb gedaan. Als ik er een nachtje over geslapen heb en er met Jaap (Zielhuis, coach) over gezeten heb hoop ik tot rationele conclusies te zijn gekomen waaraan gewerkt moet worden.”
“Dit was ook voor mij een heel belangrijk evenement. Sterk veld. Het is een WK en daar wil je laten zien wat je kan en dat heb ik gewoon niet gedaan. Gewoon niet genoeg. Dat is niet zo leuk.”
” Ik denk dat Rutger hier een hele goede kans had om zich te selecteren voor de Olympische Spelen. Ik had me vooraf ook voorgenomen om mijn beste niveau aan de dag te leggen en als Rutger me probeert te verslaan en dat dan ook doet dan heeft hij dat goed gedaan. Maar goed, hij heeft net zo’n rot week achter de rug. We moeten allebei aan de slag. Voordeel voor mij is wel dat de nationale selectie doorgaat. Ik heb het niet zelf afgedwongen. Het voelt er niet veel beter om, maar het voordeel is wel dat we doorgaan naar volgend jaar. Eerst die boot aftuigen, dan iets zoeken om mijn agressie op af te reageren en dan rusten.”
//einde 
Voor meer info bel Simon Keijzer + 61 451 897 054
Uitslagen 470 dames 
Stand RS:X 
Stand Laser 
Volg de Delta Lloyd Kernploeg op www.twitter.com/topzeilen
Zie nieuws video’s op www.youtube.com/topzeilentv
Fotograaf: Richard Langdon

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten