Nieuws

Windrose en Adix in transatlantisch duel

De Nederlandse tweemaster Windrose is samen met de driemastschoener Adix onderweg van Amerika naar Europa. Afgelopen vrijdag vertrokken beide schepen om 06.05 uur locale tijd bij de Ambrose vuurtoren, bij Sandy Hook, New Jersey naar Lizard Point, Engeland. Een afstand van bijna 3000 mijl...

15:00


De Nederlandse tweemaster Windrose is samen met de driemastschoener Adix onderweg van Amerika naar Europa. Afgelopen vrijdag vertrokken beide schepen om 06.05 uur locale tijd bij de Ambrose vuurtoren, bij Sandy Hook, New Jersey naar Lizard Point, Engeland. Een afstand van bijna 3000 mijl.
Doel is de tijd te verbeteren van de schoener Atlantic. Die deed in 1905 over hetzelfde traject 12 dagen, 4 uur, 1 minuut en 19 seconden.


De eerste dagen hebben de Windrose en Adix een wat zuidelijker koers aangehouden om betere wind en gunstiger stroom te vinden. Zodra de wind volgens de verwachting naar het noordwesten draait, zal de Windrose noordelijker gaan varen en via de grootcirkel naar Engeland koersen. Schipper is Simon ‘Reckless’ Dierdorp en navigator is Gerard Dijkstra, wiens ontwerpgroep de Windrose tekende. Dijkstra was ook betrokken bij de Adix. Het schip werd enkele jaren terug van 3mast topzeil schoener (1 dwarsgetuigd zeil aan voorste mast, de rest langsgetuigd) naar een schooner (alles langsgetuigd) getransformeerd.
De werf waar de Windrose werd gebouwd is Holland Jachtbouw. Die houdt op website www.hollandjachtbouw.nl de vorderingen bij van het transatlantische duel.
Voor meer technische gegevens van de Windrose en de Adix kunt u terecht op de site van Gerard Dijkstra en Partners: www.gdnp.nl.

Overigens, de snelste Atlantische oversteek van Ambrose Lighthouse naar Lizard Point voor bemande monohulls staat op naam van de Zwitser Bernard Stamm. Hij deed in februari 2001 8 dagen 20 uur, 55 minuten en 35 seconden over de afstand. Stamm zeilde met zijn ultramoderne Open klasse 60-voeter Armor Lux.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten