Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws

Wild Oats XI wint Sydney Hobart Race

14:17

Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2014 Wild Oats XI wintSupermaxi Wild Oats XI heeft de 70e Rolex Sydney Hobart Yacht Race gewonnen. 100-voeter Comanche, die werd gebouwd om als eerste over de lijn te komen, finishte 49 minuten na Wild Oats XI. Syd Fishers Ragamuffin 100 eindigde als derde. De winnende zeilde in 2 dagen, 2 uur, 3 minuten en 26 seconden van de Australische stad Sydney naar Hobart, Tasmanië.

Wild Oats XI is de eerste boot die acht keer als eerste over de finish van de Sydney Hobart Race kwam. De boot van wijnmagnaat Robert Oatley gaat daarmee de boot Morna/Kurrewa IV voorbij, die in de jaren 50 en 60 zeven keer line honours pakte. Oatley’s boot werd geschipperd door Mark Richards.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2014 Comanche wordt tweedeCompetitie

Comanche werd ontworpen en gebouwd in opdracht van miljonair Jim Clark en zijn vrouw Kristy Hinze-Clark. De door VPLP/Verdier ontworpen boot werd het afgelopen najaar te water gelaten. Hoewel algemeen werd aangenomen dat de voorbereidingstijd voor de klassieker zeilrace naar Hobart erg kort was, werd Comanche mede door zijn extreme ontwerp toch als favoriet aangemerkt. De eerste krachtmeting, tijdens de Big Boat Challenge, verloor Comanche ook al van Wild Oats XI. Comanche zou het wat betreft ontwerp moeten hebben van de ruimere koersen en de relatief korte Big Boat Challenge werd dan ook bestempeld als niet-representatief voor de Sydney-Hobart.

Op de steigers van Hobart nam eigenaar Clark zijn verlies. “Wild Oats en Mark Richards hebben een fantastische race gezeild op een buitengewoon goede boot. Helaas kwamen wij vast te zitten in het hogedrukgebied waar zij wel doorheen wisten te sneaken. Zij, die boot, zij hebben die balans al van nature meegekregen. Dat moet je ze nageven.”

Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2014 Comanche onder spinnakerNek-aan-nek

Aan het begin van de wedstrijd ging Comanche snel aan de leiding. Volgens oud-America’s Cup-schipper Jimmy Spithill, een van de stuurlui op Comanche voer hij op een zeker moment 32 knopen onder spinnaker.

Eigenaar van Wild Oats XI, Robert Oatley, was onder de indruk toen de 100-voeter wegvoer van de wedstrijdvloot. “Dit is de winst waar we het hardst om gevochten hebben tot nu toe. Comanche is een uitzonderlijke boot en misschien wel de duurste ooit gebouwd. Een fantastische boot; vlak na de start ging ze er gewoon vandoor.” Schipper Richards was eveneens onder de indruk van de prestaties van de gedoodverfde tegenstander. “Wat de boot deed in Sydney Harbour was ongelofelijk. En toen hij ons voor ging door de nacht dachten we: hoe kunnen we dit ding aanpakken?”

Een hogedrukgebied tussen Australië en Tasmanië, uitgestrekt over de Bass Strait, bracht nieuwe kansen voor de titelverdedigers. Het verwachte hogedrukgebied werkte in het voordeel van de lichtere Wild Oats XI. Aan lijzijde van Comanche bleek schier onmogelijk, waardoor de bemanning koos voor de langere, maar zekerder weg aan loefzijde.

De strijd was nog niet gestreden, maar schipper Richards voelde zich gesterkt door de vooruitzichten. “Ze zouden onvermijdelijk weer op ons inlopen, maar met de verwachting van licht weer in Storm Bay hadden we goede moed. We finishten in voor ons ideale omstandigheden.”

Revanche?

Of Comanche volgend jaar weer aan de start verschijnt is nog niet zeker. “We hebben nog veel meer op de planning staan voor volgend seizoen,” zegt eigenaar Clark “maar het is ook nog te vroeg om nu al af te zeggen.”

Last modified: 30 januari 2019
Sluiten