Nieuws

Werkstraf van 171 uur voor ‘onvoorzichtige’ binnenvaartschipper

19:36

In oktober 2013 botste een binnenvaartschip tegen een motorboot aan waarbij twee opvarenden om het leven kwamen. Het fatale ongeluk vond plaats op de Nieuwe Maas in de buurt van Ridderkerk. Donderdag 15 november 2018 stond de zaak op de agenda van Gerechtshof Den Haag, maar vanwege het ingewikkelde feitencomplex, heeft het Gerechtshof de inhoudelijke behandeling van de zaak aangehouden. Bijna vijf maanden later, namelijk op maandag 8 april 2019, heeft het Hof uitspraak gedaan.

Half november vorig jaar ontstond onduidelijkheid over de inhoud van een deskundigenrapport dat eerder door de rechtbank aan het dossier was toegevoegd. Door die onduidelijkheid voelde het Hof zich genoodzaakt twee getuigen-deskundigen op de zitting te horen.

De uitspraak

Maandag 8 april heeft het Gerechtshof Den Haag de binnenvaartschipper veroordeeld tot een werkstraf van 171 uur. Justitie oordeelde dat Oliver K. met zijn binnenvaartschip onvoorzichtig is geweest toen hij het motorjacht wilde passeren. Hij is zonder geluidssignalen en zonder vaart te minderen op hen af komen varen. Het Hof is het daarmee eens.

In 2017 werd Oliver K. door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 180 uur taakstraf. Destijds is hij daartegen in beroep gegaan. Het Gerechtshof komt nu tot een lagere straf vanwege ‘een overschrijding van de redelijke termijn’. Het ongeluk is al bijna zes jaar geleden gebeurd.

De aanvaring in het kort

Eerder schreven we ook al een artikel over het ongeluk. Het binnenvaartschip Werner Reich was onderweg naar Karlsruhe. Uit technisch onderzoek van de politie is gebleken dat motorboot Bolero van achteren is aangevaren. Een Zwitsers echtpaar kwam door de aanvaring om het leven, hun dochter overleefde het ongeluk. Voor justitie was bewezen dat de Duitse schipper Olivier K. de schuldige is. Hij minderde geen gas en had geen signalen afgegeven. Volgens de binnenvaartschipper week het pleziervaartuig plotseling uit naar rechts en kon hij een botsing niet meer voorkomen. Nu is duidelijk dat hij toch geen gelijk heeft gekregen.

Omslagfoto: Pixabay

Tags: , , , , Last modified: 9 april 2019
Sluiten