Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oranje Quant 23 kiest het luchtruim

10:24

what-is-it-6-7Na de succesvolle toepassing van een Dynamic Stability System op onder andere de Maxi Wild Oats XI heeft de Oostenrijkse werf Quant Boats nu een volledig foilende monohull gelanceerd. De Quant 23 is volgens de werf de eerste volledig foilende monohull die er bestaat. Eerder bouwden ze al de Quant 28 met een horizontaal vleugelprofiel onder water, maar die was niet ontworpen om de romp volledig uit het water te tillen.

Ontwerper Hugh Welbourn benadrukt dat de inspiratie voor het volledige foilen kwam van de AC72’s tijdens de 34e America’s Cup, maar dat de verschillen in de benadering van het foilen twee uitersten zijn. “Terwijl de huidige foilende zeilboten meestal door een team van professionele en atletische zeilers wordt gevaren is de Quant 23 bedoeld voor recreatieve zeilers die binnen enkele minuten al willen kunnen foilen”, aldus Welbourn.

Welbourn: “Door de gebalanceerde plaatsing, de grote lengte en de hoge aspect ratio van de zwaarden is het Quant Boats gelukt om de boot gemakkelijk te laten foilen. De focus ligt niet op de topsnelheid, maar op het snel en stabiel uit het water te kunnen komen. Door de stabiliserende zwaarden hoefden we tijdens de testvaarten niet eens met de gewichtstrim van de bemanning te spelen.”

De Quant 23 blijft voorlopig een prototype om nog meer onderzoek in het stabiel foilen te kunnen verrichten. De testvaarten vinden plaats in Zwitserland.

Last modified: 10 juni 2015
Sluiten