Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Watersportverbond: Geen verplicht vaarbewijs

16:59

De beroepsvereniging van binnenvaartschippers, de Koninklijke Schuttevaer kondigde op woensdag 10 juli 2013 aan het Klein Vaarbewijs verplicht te willen stellen voor iedereen in het bezit van een vaartuig.

Koninklijke Schuttevaer wil hiermee de veiligheid op het water verhogen. Het voorstel komt na een aantal ongevallen waarbij beroeps- en pleziervaart betrokken waren. Het Klein Vaarbewijs is nu verplicht voor iedere bestuurder van een vaartuig dat sneller vaart dan 20 km/u en/of langer is dan 15 meter.

“Uit de statistieken blijkt, dat het aantal ongevallen op het water ontzettend laag is”, zegt directeur Maurice Leeser van het Watersportverbond. Daarnaast twijfelt hij of een vaarbewijs werkelijk de veiligheid verhoogd. “Ik zou de statistieken wel eens willen zien, waaruit blijkt dat ongevallen vaker gebeuren met watersporters zonder vaarbewijs.”

Veilig varen

Overigens is Leeser wel voor de bevordering van veilig en kundig varen. “Het examen van het vaarbewijs, bestaat alleen uit theorie. ”Dit hoeven we niet te veranderen, maar we moeten wel aandacht blijven houden voor de veiligheid op het water. Een verplicht vaarbewijs lijkt hem echter niet de oplossing. “We kunnen beter verkeersstromen scheiden, beter waarschuwen bij gevaarlijke plekken en voorlichting geven.”

Administratieve lasten

Het voorstel van de Koninklijke Schuttevaer brengt volgens Leeser ook te veel administratieve lasten met zich mee voor de leden van watersportverenigingen. “Watersporters worden dan ‘lastig gevallen’ met de verplichting dat ze hun vaarbewijs moeten halen, terwijl zij over algemeen al kundig varen en praktijkopleidingen (bijv. CWO) hebben gehad. Terwijl er nergens een  overtuigdend onderzoek is waaruit blijkt, dat de veiligheid  omhoog gaat als iedereen zijn vaarbewijs haalt. Ieder ongeval is er 1 te veel, de veiligheid staat ook bij ons voorop en ik ben een groot voorstander van verantwoord varen, maar dan wil ik wel een onderzoek met cijfers zien en niet alleen argumenten van beroepsvaarders horen.”

Tags: , Last modified: 11 juli 2013
Sluiten