Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Water in Rio moet schoner voor Olympische Spelen

12:01

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016 in Rio zijn drie vuilnisboten ingezet om de lokale wateren schoner te maken. De boten varen langs de kust en vissen plasticzakken, flessen en ander afval uit het water. Een aantal Olympische zeilers liet na trainingen op het Braziliaanse water al weten dat het vervuilde water onacceptabel is. Onder meer vanwege de kans op schade aan hun boten en gezondheidsrisico. De boten moeten de komende tijd 30 procent van het vuilprobleem aanpakken. De eerste stap voor schonere wateren in Rio.

Stap in de goede richting

Vuilnisboot RioHet project waarvoor 840 miljoen dollar is vrijgemaakt heeft als doel om het drijvende afval uit het water te verwijderen. Sinds afgelopen vrijdag zijn drie boten ingezet om vuil uit het water te vissen. Vanaf maart 2014 voegen zich nog zes kleine boten en een drijvende afvalbak bij de vloot. Met de boten is echter niet de oorzaak van het probleem aangepakt, het lijkt nog op dweilen met de kraan open. Het is een eerste stap in de goede richting. De volgende stap is de zuivering van afvalwater dat de rivieren en de zee instroomt.

Beperkte afvalverwerkingsvoorzieningen

De stad met zo rond de 6 miljoen mensen zorgt voor veel afval. Met de beperkte afvalverwerkingsvoorzieningen komt er dagelijks een stroom van afval in zee terecht. Bij laag water zijn afvalbergen te zien. Banken, huisvuil en zelfs wasmachines komen blijven liggen als de zee zich terugtrekt.

In november deed de Associated Press onderzoek naar de vervuiling. De analyse wees uit dat de vervuiling van de waterwegen al een decennium boven het niveau van de Braziliaanse wetgeving is. Veel van de beroemde Braziliaanse stranden zijn vanwege de vervuiling al verlaten door badgasten. Overigens waarschuwen een aantal gezondheidsdeskundigen voor de risico’s voor de atleten. Na het verschijnen van bruin schuim werd het probleem weer aan het licht gebracht door de lokale media. Bioloog Mario Moscatelli reageerde in de media dat de eco-boten een positieve stap in de goede richting zijn, maar met te weinig en te laat.

 

 

 

Last modified: 8 januari 2014
Sluiten