Nieuws

Walrus Freya gedood door Noorse autoriteiten

Iedereen kwam kijken naar Freya en dat werd haar dood

11:50

Walrus Freya vorig jaar op de onderzeeër van de Koninklijke Marine. Beeld: (c) Koninklijke Marine

Weet je nog wel, de walrus die vorig jaar uitrustte op een onderzeeër in Den Helder? Dat rondzwervende en kattenkwaad uithalende dier is onlangs afgemaakt door Noorse autoriteiten. De walrus trok in de haven van Oslo de afgelopen weken veel bekijks. De autoriteiten waarschuwden al eerder dat ze eventueel gedood kon worden, omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Die rust werd Freya niet gegund en dus werd besloten om haar af te maken.

Freya dook eind vorig jaar op bij Harlingen, Den Helder en Schiermonnikoog. Ze raakte bekend omdat ze graag op boten lag, die daarna vaak zonken.

Sinds juni zwom het dier in wateren rond Oslo. Het patroon van Freya was kenmerkend. Ze verplaatste zich de afgelopen tijd steeds naar andere gebieden. Kenners vragen zich dan ook af waarom ze niet hebben afgewacht tot Freya weer uit zichzelf vertrok. Of haar een handje hebben geholpen door harde geluiden te maken. Volgens de Noren is het afmaken ‘op humane wijze’ gebeurd. Op welke wijze dat exact is geweest, is niet bekend. De autoriteiten zeggen dat alle opties zijn overwogen, ook om haar te verplaatsen.

Iedereen kwam kijken naar Freya en dat moest zij uiteindelijk met haar leven bekopen.

Lees ook: Freya de walrus zet Noorse zuidkust op stelten

Omslagfoto: © Koninklijke Marine

Tags: Last modified: 15 augustus 2022
Sluiten