Nieuws

Freya de walrus zet Noorse zuidkust op stelten

Zinkende boten en komische kiekjes: de kustwacht zit met de handen in het haar

16:34

Walrus Freya vorig jaar op de onderzeeër van de Koninklijke Marine. Beeld: (c) Koninklijke Marine

Wie er deze zomer door de Oslo-fjord zeilt kan er niet omheen: iedereen heeft het over walrus Freya. Deze plompe dame van zeshonderd kilo luiert op aangemeerde boten, met zinkende schepen en hilarische foto’s als gevolg.

“We moeten oppassen voor Freya,” zeg zeiler Bente begin juli met een grote glimlach tegen me. Tijdens mijn vakantie in Noorwegen zeil ik een stuk mee door de Oslofjord op de Far30 van Bente en haar man Ole. “Freya?”, vraag ik met opgetrokken wenkbrauwen. Meteen laat ze me plaatjes zien van een kolossaal arctisch beest met grijze vacht en snorharen, luibakkend op de achterkant van motor- en zeilboten. “Iedereen vindt haar geweldig. Maar als ze hier aan boord springt hebben we een groot probleem,” aldus de Noorse.

De walrus, inmiddels wereldberoemd en vernoemd naar de Noorse god van de liefde, is de afgelopen jaren gespot in Engeland, Duitsland, Denemarken en Nederland. De Koninklijke Marine had haar afgelopen oktober te gast op een onderzeeër in Den Helder. Inmiddels is ze ruime anderhalve maand te vinden rondom Oslo en heeft ze veel schade aangericht op bootjes die haar gewicht niet kunnen dragen.

Ongevaarlijk maar onhandig

Oorspronkelijk komt ze uit Spitsbergen, maar volgens experts vindt ze genoeg eten in deze zuidelijkere gebieden. Per dag eet ze 5 tot 10% van haar lichaamsgewicht, wat neerkomt op dertig kilo schelpdieren per dag. Na zo’n maal moet ze gemiddeld twintig uur rustig.

Voor mensen is ze ongevaarlijk, al wordt aan zwemmers geadviseerd om uit haar buurt te blijven. Mocht ze willen ‘spelen’ kan ze mensen per ongeluk onder water duwen. Een 17-jarige suppende jongen viel in het water naast Freya en raakte in paniek, waarna hij werd binnengehaald door een jetskiër. Ook kwam een kajakker onverwachts in aanraking met Freya, toen deze plots naast zijn peddel opdook. Ook hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

https://twitter.com/TheStudent91/status/1549680424934408192

Tevergeefse pogingen om Freya weg te krijgen

De Noorse kustautoriteiten hebben meerdere pogingen gedaan om Freya uit de havens te krijgen. Zo is er een vlot gebouwd met witte bedekking (zodat het lijkt op een ijsschots) waarop ze Freya hoopten weg te slepen. Ook is ze met een waterspuit weggejaagd en door de boten waarop ze lag verder de zee op te slepen. Echter, dit heeft nog tot niets geleid en Freya duikt nog steeds op rondom Oslo.

Op de Far30 Wii kregen wij gelukkig niet te maken met Freya. Sommige experts zien de komst van de walrus als een mooie aanleiding voor mensen om te leren over deze dieren. In Spitsbergen is het aandeel walrussen stijgende, dus dat er de komende jaren meerdere langs de Europese kusten zullen opduiken is niet ondenkbaar.

Meer over Freya kijken en lezen? De Noorse omroep NRK maakte een beeldende compilatie van Freya’s avonturen.

Tags: , Last modified: 2 augustus 2022
Sluiten