Nieuws

Voor het eerst: opstappen

Wie weet heb je wat aan deze tips

11:11

“O, hebben jullie een boot? Wat leuk, bel gerust als je iemand nodig hebt.” Een zeiltocht met opstappers is altijd leerzaam, zowel voor de opstapper als de schipper. Heb je nog niet eerder opstappers meegenomen? Wie weet heb je wat aan deze tips, die je leest in Zeilen editie 06/2024!


Opstappers komen bij veel verschillende gelegen- heden aan boord. Niet-zeilende familieleden of vrienden die eens willen ervaren wat er zo leuk is aan die boot, of medezeilers die wel eens een

andere boot willen ervaren, of zelf geen boot bezitten. Ook als je net even wat extra handen nodig hebt voor een overtocht, wedstrijd of dagtripje komen opstappers goed van pas. Mijn persoonlijke favoriet is de zeilles-opstapper: kun je mij zeilles geven? Wil je me eens uitleggen hoe je dat allemaal doet? Reddingsvesten vast voor een intensief dagje zeilen!

Vind ze maar eens

De meeste opstappers dienen zich vanzelf aan. Van verjaardagsfeestje tot buurtvergadering of spontane ontmoeting – soms nodigen mensen zichzelf uit, soms hebben ze er al over gehoord via een andere opstapper en willen ze dat ook wel eens meemaken. Ga je wat actiever op zoek, dan zijn er veel meer mogelijkheden. Er bestaan veel groepen op Facebook en zeilfora voor vraag en aanbod van bemanning. Ook websites van zeilwedstrijden bieden vaak een bemanningspool-optie, en sites als Crewseekers bestaan zelfs voor dit doel alleen. Vergeet verder niet het mededelingenbord van je watersportvereniging, en schroom nooit de directe vraag te stellen. Bijna iedereen vindt het leuk om anderen uit te leggen, of zelf eens een kijkje in de kombuis van een medezeiler te nemen.

Verwachtingsmanagement

Als schip, schipper en opstapper elkaar gevonden hebben, begint de reis. Neem je opstappers mee die nog niet zo vaak bij je aan boord zijn geweest, of zelfs helemaal nog geen zeilervaring hebben? Dan gaan dingen soms net even anders, of zijn ze vaak minder vanzelfsprekend dan je misschien verwacht. Verwachtingsmanagement en een duidelijke uitleg zijn dan erg belangrijk. Wat vertel je wanneer, en hoe zorg je voor een veilige en vooral leuke vaart?

Zeilen 06/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Harry van Ham
Tekst: Harry van Ham

Last modified: 31 mei 2024
Sluiten