Nieuws

Volgend jaar weer Half Ton Cup in Nieuwpoort

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Half Ton Cup 1978 wordt er van 19 tot 24 augustus 2003 een wedstrijdweek voor halftonners georganiseerd te Nieuwpoort (België), met hulp van de KYCN (Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort).

14:52

Deze wedstrijden, die open staan voor alle voormalige IOR-halftonners, gebouwd vanaf 1972, worden gevaren volgens de IRC-meetformule. Op het menu staan zowel een kort als een lang kustparcours, olympische banen als windward-leewards. De IRC-formule is gekozen, omdat die in de meeste omringende Europese landen gebruikt wordt en internationaal erkend is.
De winnaar ontvangt de gloednieuwe ‘Half Ton Cup Trophy’.

De KYCN kan bogen op een jarenlange ervaring in het organiseren van internationale zeilevenementen: One Ton Cups, Three Quarter Ton Cups, Quarter Ton Cups.., allemaal zijn ze in Nieuwpoort te gast geweest.
Het idee voor deze Half Ton Cup komt van enkele eigenaars van Belgische halftonners die op deze manier de revival van de halftonners in de Lage Landen wat meer luister willen bijzetten. Het feit dat de meeste boten dateren van 1978 en bijgevolg in 2003 de respectabele leeftijd van 25 jaar bereiken, heeft er zeker toe bijgedragen.
In België vinden we acht prototypes terug en één serie gebouwde halftonner van Bénéteau. De meest gekende boten zijn de ‘General Tapioca’ en de ‘Waverider’. ‘General Tapioca’, een ontwerp van Jean Berret uit 1978, won in 1978 als ‘Kelt-La Concorde’ de beroemde Solitaire du Figaro, een meerdaagse solo-zeilwedstrijd. ‘Waverider’, ontworpen door Laurie Davidson in 1977, is de enige halftonner die twee keer de Half Ton Cup won in 1977 en 1978.
Buiten de ondermeer hierboven genoemde prototypes komen ook volgende types in aanmerking: Scampi, Kalik 30, Folie Douce, Contention 30, GibSea 90 Plus, Feeling 850 Racing, Waarschip Halftonner. Er zijn er in de Lage Landen wellicht nog meer, als een eigenaar de bewijzen kan voorleggen dat zijn boot ooit in aanmerking kwam voor de IOR Half Ton Cup, dan is hij in Nieuwpoort van harte welkom.
Meer informatie: bjanssen@tgreurope.com.

Pit de Jonge

Last modified: 7 september 2006
Sluiten