Actueel, Nieuws

VOC-schip Halve Maen eind mei in Hoorn

10:00

VOC-museumschip Halve Maen wordt op zaterdag 23 mei feestelijk onthaald in de haven van Hoorn. Het New Netherland Museum en het Westfries Museum hebben de bruikleenovereenkomst voor vijf jaar getekend. In april gaat het schip op transport vanuit de Verenigde Staten naar Nederland.

Hoorn wordt voor de komende vijf jaar de nieuwe thuishaven van het VOC-museumschip Halve Maen. Halve Maen is dan het enige zeilende 17e eeuwse VOC-schip in Nederland. Hoorn krijgt dit unieke schip in bruikleen dankzij een bijzondere samenwerking van het New Netherland Museum in New York met het Westfries Museum. In december stemde de gemeenteraad van Hoorn daarmee in, nu is de overeenkomst daadwerkelijk getekend.

Voorbereidingen

Halve MaenOp zaterdag 23 mei is de officiële ontvangst van Halve Maen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een feestelijk programma voor inwoners en gasten om het schip in zijn nieuwe thuishaven te verwelkomen.

De komende tijd wordt de komst van Halve Maen voorbereid. De ligplaats wordt klaargemaakt, de werving van vrijwilligers gaat van start en er komt een eigen huisstijl en website voor Halve Maen. Om de overtocht en de exploitatie van het schip mede mogelijk te maken wordt de VOC-Kamer Hoorn heropgericht. Net als in de zeventiende eeuw kan iedereen een aandeel nemen in de kamer en daarmee in het schip. Ook wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om vanuit Nederland de overtocht van het schip te volgen. Halve Maen wordt rond half april als deklading op een speciaal daarvoor ingericht vrachtschip vanuit de Verenigde Staten naar Nederland vervoerd.

Bezoeken

Halve Maen is als museumschip vanaf 30 mei dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Het is  voor iedereen nodig om vooraf te reserveren. Het schip zal met enige regelmaat ook zeilen en deelnemen aan maritieme evenementen.

Halve Maen komt te liggen bij het Centrum voor Varend Erfgoed op de zuidpunt van Oostereiland, waar ook een expositie komt over het schip. Bij het bezoek aan Halve Maen is een bezoek aan het Centrum Varend erfgoed dat het verhaal vertelt over visserij en vrachtvaart in de negentiende en twintigste eeuw, inbegrepen.

Achtergrondinformatie over de Halve Maen

Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

Het huidige museumschip Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke zeventiende-eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

Na 25 jaar in Amerikaanse wateren komt Halve Maen nu naar Nederland. Dat juist Hoorn is gekozen als nieuwe thuishaven voor Halve Maen is geen toeval. Het schip maakt het plaatje van de prachtige historische haven compleet, en vertelt het verhaal van de handelsstad Hoorn in de Gouden Eeuw.

Voor de beroemd geworden reis van Hudson was het jacht actief in de voor de stad zeer belangrijke en levendige handel met Portugal en de landen langs de Oostzee. Met de Westfriese schipper Maarten Pietersz aan het roer. Na Hudson’s ontdekkingsreis droeg Halve Maen jarenlang bij aan het succes van de VOC in Azië, waar het de levens kruist van bekende Horinezen als Jan Pietersz Coen en Willem IJsbrandtz Bontekoe.

 

Tags: , Last modified: 16 maart 2015
Sluiten