Nieuws

Vijfde recordpoging solo over vijf oceanen van start

Op een zeiljacht van vulkanische vezels

08:50

Op 6 augustus vertrok Norbert Sedlacek Koch aan zijn vijfde poging om als eerste solozeiler non-stop en zonder assistentie de wereld rond te varen over de vijf officiële oceanen. Zijn route voert dus ook over de Zuidelijke (of Antarctische) Oceaan en de Noordelijke IJszee, waar de omstandigheden zeer zwaar kunnen zijn. Niet alleen zijn recordpoging is bijzonder, ook het zeiljacht waarmee hij de poging waagt is uniek: de Open60 is volledig recyclebaar en gemaakt van natuurlijke materialen. Tijdens eerdere pogingen moest hij zijn tocht steeds vroegtijdig staken vanwege materiaalfalen.

Vijf oceanen

Onder de projectnaam Ant Arctic Lab waagt de oprichter en directeur van Innovation Yachts, een scheepswerf die duurzame, unieke jachten bouwt, nogmaals zijn recordpoging. De 61-jarige Sedlacek vertrok maandag uit Les Sables-d’Olonne aan de zeiltocht rond de wereld, die naar verwachting 200 dagen zal duren. Doel van het project is, naast het behalen van het wereldrecord, het testen van zijn duurzame en volledig recyclebare jachtbouwconcept in de meest uitdagende omstandigheden.

zeiljacht vulkanische vezels

De route voert namelijk eerst naar de Noordelijke IJszee, waar de Oostenrijker rond Svalbard zal varen. Daarna zal hij tussen Groenland en IJsland doorzeilen, terug naar de Atlantische Oceaan, om vervolgens Kaap de Goede Hoop te ronden. De route voert daarna over de Zuidelijke en Stille Oceaan langs Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn terug de Atlantische Oceaan op, om ruim een half jaar weer in Frankrijk te eindigen.

Zeiljacht van vulkanische vezels

Niet alleen de route van Ant Arctic Lab is vrij uniek, ook de zeilboot waarmee hij gevaren zal worden is bijzonder. Norbert’s IY Open60AAL Innovation Yachts zeiljacht is volledig duurzaam, recyclebaar en gebruikt alleen maar hernieuwbare energie, opgewekt door hydrogeneratoren en zonnepanelen. De Open60 is bovendien gemaakt van vulkanische vezels, balsahout en hars van biologische oorsprong.

zeiljacht vulkanische vezels

Het is voor Sedlacek niet de eerste recordpoging, en ook niet zijn eerste record. Tussen 1996 en 1998 werd hij de eerste Oostenrijkse zeiler die in zijn eentje rond de wereld zeilde. In 2000-2001 was hij de eerste Oostenrijkse zeiler die non-stop rond Antarctica zeilde en in 2009 voer hij als eerste Duitstalige schipper de Vendée Globe uit. Vier eerdere pogingen van Ant Arctic Lab moest de zeiler vroegtijdig staken vanwege materiaalfalen.

Eerdere pogingen

Tijdens zijn eerste poging in 2018 moest Sedlacek zijn poging ten westen van Ierland al opgeven, toen een paar technische onderdelen nog niet genoeg ontwikkeld bleken voor de omstandigheden, aldus een artikel van Yachts and Yachting. In 2019, bij de tweede poging, brak zijn voorstag ten zuiden van Ierland. Tijdens de poging in 2021 moest hij opgeven vanwege ernstige problemen met het elektrische systeem aan boord. Vorig jaar betekenden ruige condities tijdens de tweede nacht op zee in het Engelse Kanaal al het einde van de vierde recordpoging.

Tot nu toe, na bijna vier dagen op zee, maken de zeiler en zijn boot het goed tijdens de vijfde poging. Alleen de antenne van zijn iridiumsysteem brak dinsdag, maar in de lichte condities was Sedlacek in staat om die te vervangen. Je kunt de reis van de Oostenrijker hier volgen.

Afbeeldingen: (c) Innovation Yachts

Last modified: 10 augustus 2023
Sluiten