Actueel, Nieuws

Vertrekkerspaar overleeft ontmasting

12:20

Windover II onder zeilEen Nederlands vertrekkerspaar heeft na een ontmasting op de Atlantische Oceaan met hulp, maar op eigen kracht, São Vicente (Kaap-Verdië) weten te bereiken. De man en de vrouw van rond de 30 jaar oud waren begin december met hun Beneteau First 30 Windover II onderweg van La Gomera (Canarische Eilanden) naar Grenada, toen ze ‘s nachts door zwaar weer werden verrast. Het duo was deze zomer vertrokken voor een periode van ongeveer twee jaar met Nieuw-Zeeland als einddoel.

Overvallen door storm

In de nacht van 7 december voeren ze op ongeveer 400 mijl ten westnoordwesten van São Vicente. Naar aanleiding van de onder andere via SSB binnengehaalde weerberichten verwachtten ze een periode van weinig wind. ‘s Nachts, tijdens een wachtwissel, trok de wind plotseling aan van 5 naar 30-35 knopen. In de bui – met onweer – die volgde bleek zeil minderen onmogelijk. Met het toenemen van de wind nam ook de golfhoogte toe en het stel besloot om op de hand sturend ruime wind weg te varen om zo de brekers te kunnen ontwijken. Een golf, groter dan alle anderen, liet de boot oploeven en platslaan, waarna de mast brak.

Windover II 20N30WHulp van superjacht

Beide zeilers waren aangelijnd en wisten bij de boot te blijven. Eenmaal veilig terug aan boord knipten ze het tuig los van de boot. Na enig overleg en wat reparaties besloot het stel bij het ochtendgloren de hulpdiensten in te seinen. Via de Nederlandse kustwacht werd de Kaapverdiaanse kustwacht ingeschakeld en via een medezeiler werd het scheepvaartverkeer in de omgeving op de hoogte gebracht. De motor werkte nog en met de nog aanwezige brandstofvoorraad konden ze de eerste 200 mijl op eigen kracht varen. Met behulp van de satelliettelefoon werd in overleg met de kustwacht superjacht Air ingeseind, waarvan de bemanning bereid bleek om hulp te leveren. In de daarop volgende nacht leverde motorjacht Air brandstof en voedsel aan de bemanning. Met noodtuig en op eigen kracht bereikten Windover II en haar bemanning de haven van Mindelo.

Of de reis verder gaat is nog niet bekend. Het stel aan boord van Windover II is te volgen via windoversea.blogspot.nl, waar ze ook het complete verhaal van hun beproeving plaatsten.

Update 17-12-2014, 12.32 uur

Naar verluid is Windover II op een trog gestuit, een uitloper van een lagedrukgebied. Een trog gaat meestal gepaard met een buienlijn en bijbehorende wind. Op de website van vertrekkersboot Puff: the magic dragon staat meer informatie over het weer van die periode. Puff en meer Nederlandse boten zeilden ten tijde van de storm min of meer in de buurt van Windover II

Foto: Windoversea

Last modified: 17 december 2014
Sluiten