Actueel, Nieuws

Verscheepte Berlijnse Muur in Nederland tentoongesteld

12:16

Op zondag 9 november worden er op vier locaties in Nederland segmenten van de Berlijnse Muur tentoongesteld. Amsterdam, Zierikzee, Arnhem en Heerlen krijgen er zo 25 jaar na de val van ‘Die Mauer’ een tastbaar stuk wereldgeschiedenis bij. De vier ton zware muurdelen zijn deze zomer door vier traditionele zeilschepen in Berlijn opgehaald namens de Stichting Muurbrekers. De stichting vraagt daarmee aandacht voor de aanleg van nieuwe grensmuren wereldwijd.

Amsterdam

Stichting Muurbrekers, de Muur onderweg naar NederlandIn de vroege ochtend arriveert het skûtsje Deo Volente, één van deelnemende schepen, voor het poppodium de Melkweg in het centrum van de hoofdstad. Daar wordt ter plaatse een segment uitgeladen en op de kade gezet. Het 3,6 meter hoge bouwwerk vormt de publiekstrekker bij het FestiWall. Het culturele evenement rondom dit belangrijke jubileum wordt door het Duitsland Instituut Amsterdam georganiseerd in samenwerking met partners. Het programma in twee zalen biedt lezingen, film, interviews en persoonlijke verhalen, discussies en muziek. Om 17.00 uur speelt celliste Isabelle Gouder de Beauregard delen uit de tweede cellosuite van Bach buiten voor de muur waarna deze weer ‘valt’ en aan boord van Deo Volente wordt gehesen.
Meer informatie: www.melkweg.nl/en/agenda/festiwall-09-11-2014

Zierikzee

Van 8 tot en met 30 november is ook de Wildeman van Zierikzee het podium voor een deel van de Berlijnse Muur. De eigenaren van het hotel-restaurant, die zelf in 1987, twee jaar voor de val van de muur ook naar Berlijn voeren met zeilschepen, nemen het initiatief van een themamaand. De tjalk Res Nova levert het muurdeel af in het oude vestingstadje. Op zaterdagavond 8 november wordt het muurdeel met paard en wagen door de stad gereden en tijdens een ceremonie geplaatst. Ook de Vrijheidskaravaan van het ‘About Freedom’-project in Zierikzee naar aanleiding van de Berlijnse Muur aldaar. Op 22 november brengt About Freedom gedachten, beelden, verhalen, muziek en de smaak van vrijheid samen in een inhoudelijk en feestelijk festivalprogramma voor jong en oud.
Meer informatie: www.dewildemanvanzierikzee.nl  &  www.aboutfreedom.nl

Arnhem

De slag om Arnhem had 70 jaar geleden het einde van de Tweede Wereldoorlog moeten inleiden én de val van Berlijn. Het liep anders. De oorlog duurde voort en Berlijn werd uiteindelijk vanuit het oosten ingenomen. Duitsland werd verdeeld; Berlijn opgedeeld door een muur. Zowel de John Frostbrug als de Berlijnse Muur zijn wereldwijd iconen geworden van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan, de Koude Oorlog. De Stichting Historische Schepen Arnhem, waarvan de steilsteven Ebenhaëzer meevoer naar Berlijn, neemt het initiatief om één van die delen in Arnhem te plaatsen. Op 9 november wordt deze uit het laadruim getakeld en op de Rijnkade tentoongesteld.
Meer informatie: https://www.facebook.com/pages/Berlijnse-Muur-in-Arnhem/833382733372585

Stichting Muurbrekers, de Muur onderweg naar NederlandHeerlen

Op de Duits-Nederlandse grens tussen de gemeenten Aken en Heerlen ligt het bedrijventerrein Avantis. Dit grensoverschrijdende gebied huist binnenkort ook de firma Arion, gespecialiseerd in hulpmiddelen voor de zorg en sport. Ook Arion plaatst op 10 november een deel van de Berlijnse Muur op het terrein van hun nieuwe vestiging. ‘De Berlijnse Muur was een icoon voor de verdeling van Europa, terwijl in het huidige Europa de grenzen steeds meer zijn vervaagd. Zo sterk zelfs, dat wij ons bedrijfspand gedeeltelijk in Nederland en Duitsland zullen laten gaan bouwen. Het contrast met de Berlijnse Muur kan niet groter en is voor ons daarom van grote symbolische waarde op deze locatie’ , aldus Erik Joosten, CEO van Arion.

Meer informatie: www.arion-group.com

Last modified: 5 november 2014
Sluiten