Nieuws

Versatel NK Zeezeilen levert geen kampioenen op

Opgenomen boeien als keerpunt en te harde wind zorgden ervoor, dat het Nederlands kampioenschap Zeezeilen geen geldigheid kreeg.

11:17

Opgenomen boeien als keerpunt en te harde wind zorgden ervoor, dat het Nederlands kampioenschap Zeezeilen geen geldigheid kreeg.


Het NK Zeezeilen werd afgelopen weekend vanuit IJmuiden verzeild. De wedstrijden voor IMS boten werden geïnitieerd door het Watersportverbond en georganiseerd door Yachtclub Seaport Ymuiden en de Noordzee Club. Vrijdag 10 september startte een indrukwekkend veld voor drie korte baan wedstrijden in perfect zeilweer. De strijd in de IMS1 klasse werd beheerst door Peter de Ridders’ Checkmate. Topboten als Satori, Holmatro, Audi, Foxy en Bobshop konden niet voorkomen dat de familieboot van De Ridder na drie wedstrijden aan de leiding stond.


Voor zaterdag stond een middellange baan wedstrijd op het programma. Op een hobbelige zee hakte de vloot aan de wind naar een kardinaalboei voor Noordwijk, de MEET. Met 25 knopen wind een heftig rak, vooral voor de kleine boten. Bij het waypoint van de MEET bleek echter geen boei te bekennen. Bij de kopgroep ontstond algemene verwarring. Marifoonoverleg met het wedstrijdcomité was door de afstand met IJmuiden niet mogelijk. Een aantal boten rondde de boei nog ‘virtueel’, maar de wedstrijd werd uiteindelijk afgebroken. Voor een herstart was geen tijd meer. De MEET boei bleek eerder in de week te zijn weggehaald door Rijkswaterstaat. In de Berichten aan Zeevarenden was daarvan nog geen melding gemaakt. Het wedstrijdcomité hoorde pas 20 minuten na de start dat de boeien en niet meer lagen. Er is nog geprobeerd een rubberboot naar het waypoint te sturen, maar deze kwam daar door de hoge golven te laat aan. 


Op zondag stond er windkracht 8 uit het westen, dus pal op de haveningang. Alle starts voor die dag werden afgelast. Er konden daardoor niet genoeg wedstrijden gevaren worden voor reglementair geldig kampioenschap en het Versatel NK Zeezeilen heeft dus geen Nederlandse kampioenen opgeleverd. Uitslagen zijn er wel, alleen van de drie wedstrijden op de eerste dag: winnaars zijn Checkmate in IMS1, Rosetta in IMS2, Stampede in IMS3 en Solution Too in IMS4.


 

Last modified: 4 september 2007
Sluiten