Actueel, Nieuws

Veel wind tijdens de Bietentocht

11:34

Na ruim vier dagen op pad te zijn geweest met 23 klassieke zeilschepen hebben de deelnemers van de Bietentocht mooi weer, maar ook veel wind en regen achter de rug. De zeilers hebben zelfs een dag verwaaid gelegen in Zierikzee, toen een westerstorm Nederland aandeed.

Vijf manieren om te winnen

Winnaars Bietentocht 2014De zeilschepen en hun bemanning deden voor vijf categorieën hun best; de snelste zeiler, de meest authentieke zeiler, het mooiste logboek, het beste thema en de Bietenkeuring. Dit jaar is er minder nadruk gelegd op de snelste zeiler. Zo konden zeilschepen en hun bemanning meer aandacht besteden aan het traditioneel zeilen en de creatieve aspecten van de Bietentocht.

De snelste zeiler was dit jaar Avontuur, het monumentale zeilschip uit Goes. Schipper Dennis Helmich is trots op zijn bemanning en mag een fraai gegraveerd bord ophangen in zijn schip.

Het mooiste logboek gaat dit jaar naar Vooruitgang. Schipper Johan Wijker, had een creatief logboek gemaakt dat de Bietentocht zeer mooi in beeld bracht.

De Bietenkeuring, wie is het creatiefst bezig geweest met suikerbieten,  ging naar Hollandsch Diep van Pieter en Jeannette van der Wulp uit Willemstad. Zij brouwden een Bietenbitter uit suikerbieten, geheel zonder alcohol.

Blijde Aankomst uit Gouda heeft dit jaar het thema gewonnen. Alles was ‘BLIJ’ bij hen aan boord. Zo brachten zij onder meer blije broodjes aan alle deelnemers. werden verblijdt met allerlei blijde dingen en blijde activiteiten. Overal waren de stickertjes met smilies zichtbaar en iedereen kreeg een smiley opgeplakt.

Trouwe Hulp uit Rotterdam Delfshaven is uiteindelijk de overall winnaar geworden van de Bietentocht 2014.

Nieuwe voorzitter

De slotavond en prijsuitreiking vond plaats op Terra Nova. Naast de prijsuitreiking is voormalig interim-voorzitter Han van Veen uitgeroepen tot nieuwe voorzitter van de organiserende stichting. De Stichting de Zeeuwse Beurtvaart zet zich onder andere in om evenementen met vaak monumentale zeilschepen te behouden.

 

 

Last modified: 29 oktober 2014
Sluiten