Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Veel boten via Noordelijke Elfstedenroute

11:41

Al meer dan 3000 boten hebben gebruik gemaakt van de in juni geopende Noordelijke Elfstedenvaarroute. De tellingen van passerende boten zijn gedaan bij de op de route liggende sluizen. Voor 2014 is de verwachting nog hoger, namelijk 4000 boten. Bedrijven spelen in op de nieuwe route en kunnen profiteren van het watersporttourisme. Een groep jonge ‘bikkels’ gaat binnenkort gebruik maken van de route, zij gaab de kou trotseren en de gehele Elfstedenroute varen ten behoeve van een goed doel.

Ondernemers langs de route

elfstedenvaarrouteHet project Noordelijke Elfstedenvaarroute betrekt de streek bij de route zodat ondernemers kunnen profiteren. Ondernemers zien de kansen liggen en bundelen hun krachten onder begeleiding van het project. Net zoals afgelopen seizoen blijft het project in 2014 ook de ondernemers steunen. ‘Het is belangrijk dat meer ondernemers aanhaken en dat er meer activiteiten aan de wal aangeboden worden in 2014.” Aldus Marjan Middelkoop van Rondvaartbedrijf Middelsee.

Eigenaresse van de Koffie & theeschenkerij in Bartlehiem Monica Dijkstra is enthousiast over het aantal bezoekers: ‘Wij zijn begin juli open gegaan en de aanloop was boven verwachting. Ik hoor ook van onze gasten terug dat ze de rust en het mooie gebied erg waarderen. Nu moeten we als ondernemers zorgen dat er naast de mooie natuur ook voldoende mogelijkheden aan de wal komen. De start heeft ons in ieder geval het vertrouwen gegeven om in 2014 onze mini camping te openen, zodat we de toeristen nog meer kunnen faciliteren.”

Route in de winter bevaarbaar

Gedurende de winter blijven de sluizen van de Noordelijke Elfstedenroute draaien. De sluizen zijn met een druk op de knop te bedienen van 8.00 uur tot 18.00 uur. Bij vorst is er echter geen bediening mogelijk en is de route gesloten. Schippers dienen rekening te houden met het winterpeil, de waterdiepte is van 1,30 meter teruggebracht naar 1,10 meter.

Bikkeltocht

Van 22 tot en met 25 november gaan vier valken de Elfstedenvaarroute zeilen. Een non-stop zeiltocht met als doel om 200 kilometer in 64 uur af te leggen. Motorgebruik is niet toegestaan. De deelnemers zeilen, jagen en bomen in ploegdiensten over de Friese wateren om op die manier zo veel mogelijk kilometers te maken. Instructeurs van Watersportcentrum Sloterplas zamelen met de tocht geld in voor het goede doel Duchenne. Dit goede doel zet zich in voor de strijd tegen de spierziekte Duchenne. U kunt zelf een bijdrage leveren aan Duchenne door de zeilers van de bikkeltocht te sponsoren. Meer informatie over de tocht en de sponsoring kunt u vinden op www.bikkeltocht.com

 

http://youtu.be/FFWaIkoVvFA

 

Fotografie: droneview.nl

 

Last modified: 12 november 2014
Sluiten