Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Van botenbouwer naar bierbrouwer

10:00

BB_Label_04_A (2)27 december opent Bierbrouwerij Brandsma haar deuren in het pand van Jachtwerf Brandsma. Houtbouwer Bein Brandsma maakt daarmee ruimte voor zijn zoon Johannes, bierbrouwer. “Na vier generaties en ruim honderd jaar botenbouwen ben ik nu de laatste der Mohikanen”, vertelt Bein. Voorlopig verdwijnt de werf echter nog niet. Johannes: “We ontwikkelen het bier hier wel in een kleine proefopstelling, maar voor de het brouwproces huren we een capaciteit in Aldtsjerk bij een bestaande brouwer”

 

De laatste der Mohikanen
Brandsma 2Bm’ers, Friese jachten, Tjotters, Schouwen, Colin Archers, Kotters en vele andere bootstypen bouwden de Brandsma’s in Reahel. “De laatste boot liep hier alweer een paar jaar geleden van stapel, maar de werf is nog wel open voor kleine opdrachten, onderhoud en stalling. Daarom noemen we het eerste biertje ook ‘De Scheepsbouwer’”, aldus Johannes. Het biertje, dat op 27 december wordt gepresenteerd tijdens een open dag van de werf, is een zogenaamd Kölsch bier. “Dit is een blond biersoort van hoge gisting. Ik heb 1000 liter gebrouwen dat ik eerst aan de man ga brengen alvorens er de tweede soort bijkomt, een ARA die ‘Reahel’ gaat heten.”

 

Houtsnippers door rood waterBrandsma 1
ARA ontleent zijn naam aan American Red Ale, een biersoort dat veel weg heeft van India Pale Ale dat de Engelse marine in de 18e eeuw aan boord van de schepen van en naar India schonk. “Dit roodkleurige biertje was door het hoge hopgehalte langer houdbaar en dus geschikt om op la  nge zeilreizen mee te nemen. Nu is het zo dat Rohel, –Reahel in het Fries- haar naam heeft te danken aan de rode kleur van het ijzerhoudende slootwater. Een ARA met de naam ‘Reahel’, letterlijk vertaald ‘Rode Hel’ is daarmee op zijn plaats.” Om de link met het houten boten bouwen te behouden expirementeert Johannes met snippers van eikenhout om een unieke scheepswerfsmaak aan het bier te geven.

Meer informatie is te vinden op: www.brouwerijbrandsma.nl &  www.jachtwerfbrandsma.nl

 

 

 

 

Last modified: 3 december 2014
Sluiten