Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Update Transat Jacques Vabre

16:17

De Britse Concise 8 stapt uit de Transat Jacques Vabre

De Britten Ned Collier Wakefield en Sam Goodchild zijn veilig aangekomen in Muros, noordwest Spanje. Hun boot liep dinsdagavond schade op aan het bakboord roerblad. De zeilers lagen op dat moment ongeveer 45 mijl ten noordwesten van Kaap Finisterre, in het gebied Calicië te Spanje. Het duo laat weten zich terug te trekken uit de race.

Arkema wacht op sleepboot

‘We zitten hier in ons hok te wachten op de sleepboot die ons komt ophalen. Hij zal hier rond middernacht aankomen. We doken gisteren een beetje en probeerde een deel van de tuigage, mast en giek weg te halen. Afhankelijk van de omstandigheden op zee kijken we of we de boot kunnen omdraaien of niet,” zegt Mayeul Riffet. ‘Om 4 uur in de nacht stapte ik naar buiten en kwam er een enorme vissersboot die stond aan te dringen om ons te slepen. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om in een mix van Engels en Portugees uit te leggen dat we zaten te wachten op een sleepboot. Het was spannend, want we wilden niet dat ze dichtbij kwamen en de boot zouden beschadigden’. Een Nederlandse sleepboot is dinsdagavond om 22.00 uur (UTC) vanuit Lissabon vertrokken om de zeilers op te halen.

Oman-air Musandam, mod70Nek aan nek

De MOD70’s gaan voorop in de race naar Brazilië. Met een verschil van slechts 80 NM ligt de Edmond de Rothschild voor op de Oman-Air Musandam. ‘We hoeven ons op het moment geen zorgen te maken over kapseizen. De huidige condities zijn rustig en we moeten ons volledig concentreren op de snelheid. We moeten de centrale romp uit het water zien te houden om weerstand zo klein mogelijk te houden en de snelheid te behouden. Het vergt veel concentratie,” beschrijft Sidney Gavignet in een e-mail, vanaf de Oman-Air Musandam.

Volg de Transat Jacques Vabre hier via tracking.

Fotografie: Jean Marie Liot

Last modified: 13 november 2013
Sluiten