Nieuws

Update hulpactie orkaan Beryl: zeven bootladingen hulpgoederen gebracht

Dankzij duizenden euro's donaties

15:54

Nederlandse zeilers zetten vorige week een hulpactie op voor getroffen bewoners van de eilandengroep Grenadines. De zes vertrekkersboten vluchtten eerst zelf voor orkaan Beryl naar Trinidad en Tobago en hielpen vervolgens mensen in de getroffen gebieden. Dankzij gulle giften konden ze in totaal zeven volle bootladingen hulpgoederen doneren.

Orkaan Beryl

Beryl was de eerste grote orkaan van het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan en veroorzaakte verwoestingen en maakte meerdere slachtoffers. De krachtige orkaan valt in categorie vijf, de hoogste categorie die er nu is. “Grenada en Saint Vincent en de Grenadines zijn verwoest en meerdere mensen overleefden de orkaan niet,” schrijft het Rode Kruis op 3 juli. “Alles wat er op zijn pad komt, wordt met de grond gelijkgemaakt. Niets en niemand is veilig voor het natuurgeweld.” Er is geen stroom en veel huizen zijn totaal verwoest. Volgens het KNMI is er nog nooit eerder zo vroeg in het orkaanseizoen een orkaan van deze categorie geweest.

Hulp waar nodig

“Onze boten zijn uitgerust met generatoren, watermakers en veel gereedschap aan boord, waar we de lokale mensen erg mee kunnen helpen” zegt Connie Gillissen van zeiljacht Roller Coaster. Ze startte samen met anderen een donatiemogelijkheid en kwam met de plannen om met volgeladen boten terug te varen naar de kleine Caribische eilanden in St Vincent en de Grenadines. De vertrekkers doen bewust de kleinste van de eilanden aan, omdat grote voertuigen als schepen of vliegtuigen daar niet kunnen komen met hulpgoederen. 

Foto: Connie Gillissen

Gillissen: “We zijn nu met zeven boten vol spullen heen en weer gevaren.” De actie duurt een week en vordert gestaag. Ze zeilen vooral naar de eilanden onder St. Vincent omdat die armer zijn en de hulp daar trager op gang komt dan vanuit Grenada, wat een veel groter eiland is. Het overhandigen van de spullen gaat rustig en zonder chaos. Om te zorgen dat het bij de juiste mensen terecht komt maken ze gebruik van contacten via de locals. In totaal is er bijna 11.301 euro opgehaald en is de inzamelingsactie gestopt. 

Lokale contacten

Op de Instagrampagina van @Sailingsatisfaction is te volgen hoe de hulpgoederen worden bezorgd. Opvarenden Dennis en Jannell coördineren de actie, Janell komt zelf van het eiland St. Lucia. In meerdere rondes varen de zeilers naar de eilanden Union, Canouan en Bequia: “Het is heel vanzelfsprekend om te helpen omdat we allemaal genoten hebben van deze kusten en eilanden,” zegt Janell in de laatste update. “We zijn heel dankbaar voor de hulp en de lokale bevolking ook.” Op een video is te zien hoe de lokale bevolking de goederen in ontvangst neemt tussen het puin.

Foto: Connie Gillissen
Tags: Last modified: 11 juli 2024
Sluiten