Nieuws

Uitvallers in titanenstrijd over oceaan

In de ultieme solorace over de Atlantische Oceaan is al een boot total loss en moest een zeiler reeds per helikopter van boord worden gehaald. Met een recordvloot van 85 boten ging afgelopen zondag de Route du Rhum van start.

13:54

In de 3510 mijl lange race gaat Fransman Franck Cammas aan de leiding met Groupama 3. Trimaran Sodebo van Thomas Coville ligt op de tweede plaats, gevolgd door de boot van Yann Guichard, Gitana 11.

 

Hogedrukgebied

Cammas ging afgelopen zondag na de start als eerste rond de boei, van waar de vloot koers kon zetten richting eindpunt Pointe-à-Pitre in Guadeloupe. Na vertrek uit het Franse Saint-Malo concentreerden de deelnemers zich eerst op het doorkruisen van het Kanaal en bijbehorende shippinglanes. Het eerste strategische keuzemoment diende zich aan in de vorm van het Azorenhoog. Cammas nam voor de oostelijke route en zeilde langs de kust van Portugal. Coville koos als een van de weinigen voor de middenweg en lag daardoor tijdelijk aan kop. Zijn voorsprong was echter van korte duur; aan de rand van het hogedrukgebied voer Cammas met 23 knopen bijna twee keer zo snel als Coville.

 

Helikopter

Bernard Quentin aan boord van Cote d’Or II, nam na twee dagen contact op met organisatie-arts Jean Maurel. Quentin had last van extreme oververmoeidheid, pijn op de borst en vermindering van het gezichtsvermogen. Na overleg met de reddingsorganisatie van de race werd het noodbaken aan boord van Cote d’Or II geactiveerd. Op woensdagochtend vloog een Spaanse marinehelikopter richting de laatst bekende positie van Quentin. Met behulp van een radiopeiling kon de trimaran uiteindelijk worden gevonden. Woensdag rond het middaguur werd Quentin van boord gehaald.

 

Total loss

Ook Sidney Gavignet, schipper van Oman Air Majan ligt uit de race. Een paar uur nadat Quentin van zijn boot werd gehaald, activeerde Gavignet zijn radiobaken. “De omstandigheden waren niet extreem. Ik zeilde op aan de windse koers en er stond 20 knopen wind,” vertelt Gavignet na zijn redding over de telefoon. “Vlak na de klap van een golf hoorde ik iets breken. Eerst dacht ik dat ‘t het zwaard was, ook al had ik dat ver opgehaald. Toen zag ik dat de voorste dwarsverbinding op ongeveer een meter van de drijver was gebroken.” De verbinding brak af, de boot kapseisde en de mast brak. Gavignet kon aan boord blijven in zijn overlevingspak en werd vroeg in de avond op 840 mijl van Gibraltar opgepikt door een vrachtschip. Gavignet maakt het goed.

 

Route du Rhum

De Route du Rhum wordt eens in de vier jaar vervaren en voert de deelnemers van Saint-Malo in Frankrijk naar Pointe-à-Pitre in Guadeloupe. In 1978 vond de race voor het eerst plaats en werd toen gewonnen door Michael Birch. Deze Canadees stond twee keer op het podium, waarvan één keer met de Amerikaan Philip Weld. Alle overige edities bestond de top drie uit Fransen, met grote namen als Michel Desjoyeaux, Yves Parlier, Marc Pajot en Bruno Peyron.

 

De routes van de deelnemers zijn live te volgen.

Kijk voor meer informatie op www.routedurhum-labanquepostale.com

Foto’s: AFP

(MvS)

Last modified: 5 november 2010
Sluiten