Nieuws

Uitgeprobeerd: Zoleo

Berichten sturen via satelliet

12:03

Hoe houd je contact met de wal als je geen bereik hebt met je telefoon? Er zijn tegenwoordig steeds meer opties. Iridium, Starlink of gewoon een satelliettelefoon. Het verschilt nogal in prijs wat je moet betalen voor sommige dingen. Dus probeerden we een opgestuurde goedkopere optie: de Zoleo.

Het is een klein grijs apparaatje dat in de palm van je hand past. Zoleo werkt met Iridium satellieten en kan overal in de wereld berichten versturen. We probeerden het uit onderweg tijdens de Small Ships Race van IJmuiden naar het Verenigd Koninkrijk en ontdekten de mogelijkheden en toepassingen.

Onderweg

Met bluetooth verbinden we een telefoon die dan via de Zoleo berichten kan versturen. We zetten het apparaatje buiten de kust aan en beginnen met het maken van een kruimelspoor. Iedere negen minuten wordt onze locatie verzonden naar iemand op de kant. Dat werkt allemaal heel accuraat. Je kan dit interval minder regelmatig instellen want het kost ook meer energie. Op de terugweg vertrokken we vanuit Lowestoft met 100% en kwamen we ruim 24 uur later weer terug met nog 70% batterij. 

Het apparaat kan alleen tekstberichten sturen en ontvangen. Wat voor zeilers handig zou zijn is als je er ook grib-files mee kan ontvangen voor het weer. Dat kan nu nog niet, maar staat wel op de planning van de productontwikkelaars.

Als we halverwege de heenweg op de Noordzee zonder wind komen te zitten, vragen we via de Zoleo aan collega Erik of hij de voorspellingen voor ons kan checken. Je moet dus wel iemand op de kant klaar hebben zitten die in duidelijke taal het weer kan omschrijven. Maar dat werkt nog steeds hartstikke goed. 

In die zin zijn de mogelijkheden eindeloos. Wel merkten we dat er maar één telefoon tegelijk kan verbinden met het apparaat. En je stuurt berichten via het nummer in het apparaat, dus ontvangers herkennen aan het bericht niet wie iets stuurt. Het helpt om telefoonnummers waar je iets naar stuurt eerst in je contacten te zetten.

Kost dat?

Het apparaatje zelf kost rond de 250 euro, maar dan ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook nog een abonnement nodig van minstens 20 euro per maand, waarmee je 25 berichten via de satelliet kan versturen. Daarboven kost 60 cent per bericht. Iets uitgebreider is 35 euro per maand voor 250 berichten of 60 euro per maand voor ongelimiteerd gebruik.

Kortom: Een erg handig apparaatje voor wie met een zo klein mogelijk budget korte tochten over zee wil maken. Voor langere oversteken is het niet lekker als je afhankelijk bent van anderen om het weer te kunnen ontvangen. Maar de locatiegegevens en berichten werken supersnel en nauwkeurig.

Lees ook: Overal bereikbaar, ook via satelliet

Praktijkgids Naar zee

€13,49

In deze compacte gids over voor het eerst oversteken naar Engeland of richting het Kanaal:

  • Zeemanschap
  • Tochtplanning
  • Navigatie
  • Meteorologie
  • Inspiratietochten overzee
Last modified: 2 juli 2024
Sluiten