Nieuws

Premium: uit de hand gelopen delivery

09:00

Op een Facebookgroep ziet Nico Kuijper een urgente oproep voorbijkomen. “Wie zeilt mijn boot van Kroatië naar Griekenland?” Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Het wordt een zeiltocht om niet snel te vergeten.

‘Minder werken en meer andere leuke dingen doen,’ nam ik me jaren geleden al voor. En al zeg ik het zelf: het is me al heel aardig gelukt me aan dit voornemen te houden. Zo maakte ik al een aantal mooie (zeil)reizen, soms samen met mijn vrouw Wilma, soms zonder omdat onze interesses niet altijd overlappen. Gelukkig bevalt het solozeilen me goed – heerlijk op een doordeweekse dag uitwaaien op het Markermeer.

Tegen de tijd dat het herfst wordt en de zomer zich bijna gewonnen geeft, struin ik soms ook wat rond op Facebookgroepen van zeilers in warmere gebieden, zoals de groep Zeilen in Griekenland. Op een dag lees ik daar een dringende oproep: “Wij, twee relatief onervaren Deense zeilers, zoeken een ervaren schipper die onze boot van Kroatië naar Griekenland wil varen. We hadden wel een goede schipper gevonden, maar deze heeft een dag voor vertrek zijn voet gebroken. Wie o wie kan ons helpen?”

Het zijn de Denen

Ik stuur een berichtje naar Hans, de moderator van de groep. Spannend, want dit is ‘leuke dingen doen’ op een nieuw niveau. Hans reageert direct positief en brengt mij in contact met de eigenaren. Die zijn nog druk het papierwerk aan het regelen, dus ik hoor een paar dagen niks. “Blijkbaar toch niet zo dringend,” concludeer ik en ik besluit lekker een weekend te gaan zeilen met mijn vrouw. Maar we zijn nog geen twee straten de wijk uit of mijn telefoon gaat over.
Het zijn de Denen. “Kun je morgen in het vliegtuig stappen?”
Ik draai me om naar Wilma en praat haar snel bij over mijn spontane, spannende plan. Ze grijnst: “Wees wel voorzichtig, hè?”

Emmer water in de accu’s

De volgende dag sta ik op het vliegveld van Split en een uur later zit ik met Sara en Kewin aan boord: twee Deense dertigers die juist vandaag eigenaar geworden zijn van een Bavaria 45 Cruiser. De boot is zeven jaar oud en heeft een charterverleden. Nieuwsgierig zoeken mijn ogen naar tekenen van slijtage of reparaties. Het ziet er allemaal redelijk goed uit, zeker gezien het intensieve gebruik. Ik feliciteer ze met hun aanschaf.

Zeilen 09/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat wordt er bedoeld met een emmer water in de accu’s? Waarom willen Sara en Kewin later afstappen? En waarom is er een plan A, B en C nodig? Je leest het in Zeilen 09/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 25 september verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Nico Kuijper en Jan van Ek
Tekst:  Nico Kuijper

Tags: , , , Last modified: 1 oktober 2019
Sluiten