Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Trimaran Virbac-Paprec 70 kapseist

09:24

Virbac-Paprec 70 kapseist

De trimaran van Jean-Pierre Dick, Virbac-Paprec 70, is donderdagmiddag omgeslagen tijdens een trainingssessie voor de kust van Bretagne. Dick is gewond geraakt aan zijn rug en per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. In het ziekenhuis stelde men vast dat bij Dick enkele ruggenwervels zijn ingedrukt door de val. Over eventuele medische ingrepen en Dicks herstel is nog niets bekend gemaakt.

Omgeslagen

De Franse oceaanzeiler was samen met co-schipper Roland Jourdain bezig met een trainingssessie voor de Transat Jacques Vabre, die begin november van start gaat. Benedendeks waren meer mensen van  het team aanwezig. De boot zeilde in 15 tot 20 knopen wind toen een sterke vlaag de trimaran deed kapseizen. Jourdain en de bemanning benedendeks kon zich schrapzetten, maar Dick viel van de hoge kant naar beneden en raakte iets.

“Ik ben erg geschrokken”, zegt Dick “Het ging erg snel. Ik zag een vlaag van achteren inkomen en vierde de overloop iets, maar kennelijk niet genoeg. Toen we omgingen viel ver naar beneden en viel ergens tegenaan voordat ik het water raakte. Toen we allemaal weer veilig op de romp zaten voelde ik al snel rugpijn opkomen.”

“We zeilden in 15 knopen wind met vlagen tot 20 knopen”, aldus co-schipper Jourdain. “De boot voer stabiel en alles was onder controle, totdat een sterkere vlaag de boot deed overhellen. Het duurde een paar eindeloze seconden. Ik  dacht dat de boot weer rechtop zou vallen, maar hij sloeg om. Ik maakte me zorgen om Jean-Pierre. Dit is de eerste keer dat ik ben gekapseisd.”

 

kapseizen 2Terug naar de haven

De trimaran betreft een MOD70, een eenheidsklasser uit een zwaar gesponsord wedstrijdveld. In de omgeving trainen regelmatig meer teams. De boot is later op de dag naar de haven gesleept, waar hij met behulp van een paar andere wedstrijdteams weer rechtop is getrokken. Jean-Pierre Dick moet nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven voor observatie

 

Foto Yvan Zedda/Virbac-Paprec Sailing Team

 

Last modified: 11 oktober 2013
Sluiten