Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Trimaran Sodebo vertrokken voor recordpoging rondje wereld

14:04

Thomas Coville heeft drie maanden moeten wachten op goede condities. Nu is het dan eindelijk zover. Met zijn 102ft trimaran Sodebo doet hij een poging om het non-stop solo multihull record van Francis Joyon van 2008 te verbreken. De fransman vertrok vrijdag in het holst van de nacht.

Afscheid

De fransman vertrok vanmorgen om 2.00 uur UTC vanuit Port du Chateau in Brest. Onder een volle maan, vlagerige wind en slagregen nam Coville zwaaiend afscheid van zijn vrouw en twee kinderen. Drie leden van de Sodebo shore crew hielpen hem het grootzeil te zetten, nu is Coville op zichzelf aangewezen. Coville is in alle vroegte vertrokken om de inkomende depressie die aan het eind van de middag de noordwestelijke punt van Frankrijk bereikt voor te zijn.

De recordpoging

Vertrek SodeboDe solo non-stop rond de wereld poging is een zeiltocht van ongeveer 21.600 mijl. Tot op heden hebben alleen Francis Joyon, Ellen MacArthur en Coville deze singlehanded uitdaging op een multihull afgerond. Om het record van Francis Joyon te breken moet Coville voor 15 maart 20:15:50 UTC terug zijn. Recordhouder Joyon deed er 57 dagen, 13 uren, 34 minuten en 6 seconden over om de tocht af te leggen.

Met het zicht op de weersomstandigheden zei Coville voor zijn vertrek het volgende: ‘They are not exactly dream conditions. The seas will be about 5-7m, roughly two floors of a building…” Naast de hoge golven staat de fransman de eerste 36 uur harde wind te wachten, waarvan hij 12 tot 14 uur tegen de wind in moet. Een pittige start van zijn recordpoging, maar Coville start vastberaden.

Volg Thomas Coville live via deze tracker.

Last modified: 17 januari 2014
Sluiten