Actueel, Nieuws

Traditionele zeilschepen gezocht voor start van historische zeilreis

10:54

Bark Europa

In het kader van het 400-jarige jubileum van de ontdekking van Kaap Hoorn onderneemt de EUROPA dit najaar een speciale 100-daagse reis vanuit Hoorn rond Kaap Hoorn. Voor het begin van deze reis is de EUROPA op zoek naar traditionele Nederlandse zeilschepen die net als vroeger de lading, in dit geval de nieuwe gastbemanning, aan boord brengen op de Texelse Rede.

Texelse rede

Bark EUROPA.jpgDe Rede van Texel was al in de vijftiende eeuw een begrip. Schepen gingen op de Rede van Texel voor anker om bij gunstige wind uit te varen. Wachtend op lading, bemanning en een gunstige wind lagen zij soms wel maandenlang voor anker. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw was het een drukte van belang op de Rede van Texel. In september zal de EUROPA hier ook liggen te wachten tot de nieuwe lading, de gastbemanning, aan boord zal komen. Om de nieuwe gastbemanning aan boord te krijgen is Rederij Bark EUROPA op zoek naar een vloot (traditionele) zeilschepen die vanuit Hoorn naar de Texelse Rede vaart.

Speciale herinneringsreis

Bark EUROPA (1911) bevaart de wereldzeeën als zeilopleidingsschip. Vanwege het 400-jarige jubileum van de ontdekking van Kaap Hoorn door Schouten en Lemaire vertrekt de EUROPA in september voor een speciale herinneringsreis. Deze 100 daagse expeditie start in Hoorn en brengt het schip uiteindelijk in 4 etappes helemaal rond Kaap Hoorn. Een toevallig passerend schip waant zich in een ander tijdperk wanneer ze de EUROPA ziet zeilen! Op weg naar het verre zuiden wordt gebruik gemaakt van de historische zeilroutes en passaatwinden. Deze gunstige wind zorgt ervoor dat de ruim 30 zeilen gezet kunnen worden.

Officiële Kaap Hoorn ronding

Bark EUROPA oceanwanderer.jpgTijdens de laatste etappe van de reis bereidt de bemanning zich voor op een traditionele Kaap Hoorn ronding. Deze non-stop zeiletappe gaat van 50 graden ten Oosten van Zuid Amerika naar 50 graden West van het continent. De wind bepaalt de route en het resultaat van de poging om Kaap Hoorn te ronden. Dat gegeven is hetzelfde als vroeger toen de windjammers voeren tussen Chili en Californië met nitraat of guano vracht. Vorig jaar heeft de EUROPA een succesvolle Kaap Hoornronding gemaakt van West naar Oost zoals de schepen voeren tussen Australië en Europa met wol en graan. De Nederlandse Vereniging voor Kaap Hoornvaarders heeft de bemanning beloond voor deze prestatie. Deze keer, zeilend van Oost naar West, zal moeilijker zijn omdat er tegen de heersende stromingen en wind in gevaren wordt.

Schepen gezocht voor de start van de reis

De EUROPA is op zoek naar traditionele zeilschepen (met schipper) die geschikt zijn voor het varen op IJsselmeer en Waddenzee om op 8 en 9 september 2015 de nieuwe bemanning aan boord van de EUROPA te brengen. Op 8 september vertrekt de kleine vloot met nieuwe trainees aan boord vanuit Hoorn richting het noorden. Na een dag en een nacht komen de schepen in de buurt. Op 9 september sluit de vloot zich aan bij de EUROPA en kan iedereen genieten van het eerste avondmaal samen. Op 10 september vertrekt de EUROPA naar het zuiden. Schippers met schip kunnen zich aanmelden via info@barkeuropa.com

 

 

Last modified: 23 april 2015
Sluiten