Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Top 10 Nederlandse tallships

13:53

programme

 

Het zeilspektakel Armada in het Normandische Rouen haalt tien grote Nederlandse zeilschepen naar Frankrijk tussen 6 en 16 juni 2013. De organisatie zegt dat met de schepen een stoet van 30 kilometer kan worden gevormd. De Nederlandse schepen die aanwezig zullen zijn vindt u hieronder.

Artemis

Artemis

Artemis

De Artemis – genoemd naar de godin van de jacht – werd in 1926 in Noorwegen gebouwd voor de walvisjacht. Tegenwoordig vaart ze de hele wereld rond met als thuishaven Nederland. Voor een dagcharter passen er maximaal 120 mensen aan boord. De driemastbark is 59 meter lang en heeft een hoofdmast van 31 meter hoog. Het totale zeiloppervlak bedraagt 1050m2.

 

Atlantis

Atlantis

Atlantis

 

De Barkentijn Atlantis werd gebouwd in 1905 als vuurschip (lichtschip). Ze werd verbouwd in 1985 en 2005 tot zeilcharter. Het 57-meter lange schip kan 140 mensen meenemen voor een dagtocht. Het schip heeft drie masten, waarvan de hoogste 31 meet. In totaal heeft de Atlantis 742m2 zeiloppervlak. Sinds 2006 bevaart de Atlantis vooral de Balearen en de Côte d’Azur.

Gulden Leeuw

Gulden Leeuw

Gulden Leeuw

De 70,10 meter lange Gulden Leeuw werd gebouwd als onderzoeksschip voor het Deense ministerie van Landbouw en Visserij. Het schip vaart meerdere keren per jaar met trainees aan boord, maar voert ook dagtochten met maximaal 200 personen. Het schip heeft drie masten met een totaal aan 1400 m2 zeiloppervlak.

JR Tolkien

JR Tolkien

JR Tolkien

De JR Tolkien is maar een klein schip, tussen de reuze tallships. Maar met haar 41,7 meter kan ze zeker niet over het hoofd gezien worden. De Topsail schoener werd in 1964 gebouwd en heeft als thuishaven Amsterdam. De tweemaster biedt plaats aan negentig personen. In 2010 kwam J.R. Tolkien in het nieuws, omdat Fatima Elatik, de voorzitter van stadsdeel Oost Amsterdam, het schip huurde om mee te doen tijdens een boottocht van Sail. Dat was veel te luxe, vonden veel mensen. En dat klopt, het is een imposant en erg luxe en modern zeilschip.

Loth Loriën

Loth Loriën

Loth Loriën

De Barkentijn Loth Loriën is een driemaster van 48 meter lang. Tijdens dagtochten neemt het schip 90 passagiers mee, overigens vooral Duitsers. Het schip werd in 1907 als haringlogger in Noorwegen gebouwd en werd in 1989 naar Nederland gehaald. Daar werd ze omgebouwd tot een modern zeilschip.

Mercedes

Mercedes

Mercedes

De Brik Mercedes werd in mei 2005 in gebruik genomen en is een van de jongste schepen in de internationale vloot van de tallships. Het 50 meter lange schip kan tot 140 personen meenemen op een dagtocht. De Mercedes heeft 2 masten, 18 zeilen en totaal 900m2 zeiloppervlak. Het vaargebied van zeilschip Mercedes reikt van de Middellandse Zee, langs de gehele Noord-Atlantische kust tot aan de Noord- en Oostzee. De Mercedes is bij bijna alle grote maritieme festivals in Europa aanwezig.

Stad Amsterdam

Stad Amsterdam

Stad Amsterdam

De Clipper Stad Amsterdam ligt momenteel op de werf voor onderhoud, maar zal in juni aanwezig zijn tijdens de Armada. Het 76-meter lange tallship werd in 2000 opgeleverd en is een kopie van het koopvaardijschip De Amsterdam uit 1854. De bemanning bestaat uit 20 ervaren zeelieden en jonge zeelieden in opleiding, afkomstig uit soms wel tien verschillende landen. De voertaal is daarom Engels. De hoogste mast meet 46,5 meter en het schip heeft maar liefst 2200 m2 zeiloppervlak.

Thalassa

Thalassa

Thalassa

Barkentijn Thalassa is 47 meter en heeft 800m2 zeiloppervlak, de hoogste mast meet 35 meter. Een speciale reis die ze maken, is de Whisky Zeilreizen Schotland. Waarbij het schip het Islay Whisky Festival aandoet.

Wylde Swan

Wylde Swan

Wylde Swan

De Wylde Swan is met haar 62 meter de grootste tweemaster schoener in de wereld. De hoogste mast meet 43 meter en in totaal heeft ze 1130m2 aan zeiloppervlak. Aan boord kunnen 120 gasten een dagje meezeilen. Het schip werd in 1920 opgeleverd en in 2010 gerestaureerd. Ze staat bekend als opleidingsschip en regelmatig varen er scholieren en trainees mee aan boord van dit magistrale schip. Ze zal ook te zien zijn tijdens de Koningsvaart op Koninginnedag 2013.

Tags: Last modified: 10 april 2013
Sluiten