Nieuws

Thor Heyerdahl had gelijk

Uit genetisch onderzoek door de Universiteit van Oslo blijkt dat er hoogstwaarschijnlijk al Zuid-Amerikanen in Polynesië waren geweest voordat de Europeanen in 1722 Paaseiland ontdekten.

09:55

Tussen 1971 en 2008 verzamelde professor Erik Thorsby bloedmonsters van de inwoners van Paaseiland wier voorouders zich niet met Europeanen of andere eilandbezoekers gemengd hebben. Hij presenteerde zijn  conclusies aan de Britse Academie voor Wetenschappen; de ‘Royal Society’ en het wetenschappelijk blad de ‘New Scientist’. Hierdoor krijgt de Noorse Anthropoloog Thor Heyerdahl gedeeltelijk gelijk met zijn stelling dat Zuid-Amerikanen zich al ver voor de tijd van Columbus in Polynesië hadden gevestigd. Hij probeerde dit 64 jaar geleden te bewijzen door met een primitief vlot van Zuid-Amerika naar Paaseiland te zeilen; een tocht van 4300 zeemijlen in 101 dagen waardoor hij wereldberoemd werd.

“Heyerdahl zat fout, maar niet helemaal”, aldus professor Erik Thorsby. De theorie dat Polynesië 5500 jaar geleden vanuit Azië bevolkt werd, wordt nog steeds ondersteund door archeologische vondsten, linguïstische aanwijzingen en andere genetische studies. Echter, dit onderzoek wijst uit dat, hoogstwaarschijnlijk ook vanuit het oosten, mensen naar de eilanden in de Stille Oceaan gezeild zijn. Een alternatieve uitleg is dat Polynesiërs naar Zuid-Amerika zijn gezeild, en weer terug. Volgens de onderzoeker zijn daar echter geen aanwijzingen voor. [wp]

Foto:ANP

Last modified: 20 juli 2011
Sluiten