Nieuws

‘The Race’ krijgt een zusje

Nog voordat de organisatie van de Volvo Ocean Race de plannen bekend maakte voor een volgende editie van het evenement voor monohulls, lanceert Bruno Peyron zijn eigen voornemens als organisator van zeilraces met multihulls...

10:06

Nog voordat de organisatie van de Volvo Ocean Race de plannen bekend maakte voor een volgende editie van het evenement voor monohulls, lanceert Bruno Peyron zijn eigen voornemens als organisator van zeilraces met multihulls.

De geestelijk vader van ‘The Race’ is niet alleen van plan in 2004 dit evenement nieuw leven in te blazen, ook wil hij in 2006 starten met een race rond de wereld mét stopovers, genaamd ‘The Race Tour’. Deze laatste wedstrijd zou dan steeds twee jaar na ‘The Race’ plaatshebben. Volgens Peyron zijn de klasse-regels voor deelname aan ‘The Race’ en ‘The Race Tour’ hetzelfde. Er zijn geen limieten gesteld aan het ontwerp, mits de bemanning geen gebruik maakt van ‘opgeslagen energie’ om de zeilen te trimmen.

De bekendmaking van Peyron, die een maand geleden het Jules Verne record heroverde, geeft te denken over de toekomst van de oceaanracerij. Niet alleen moet het publiek zijn aandacht meer verdelen, voorbeelden uit het recente verleden laten zien dat de middelen die nodig zijn om een dergelijke campagne, mono- of multihull, van de grond te krijgen nauwelijks op te brengen zijn. Een verdere ‘versnippering’ door de komst van deze nieuwe oceaanrace zet meer druk op syndicaten om voldoende sponsorgelden binnen te halen. De vijver van sponsors blijft immers even groot, terwijl er steeds meer vissers een hengeltje uitgooien.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten