Nieuws

Texel-Tarifa-Challenge

Vier catamaranzeilers willen op 10 oktober vanaf Texel vertrekken voor een monstertocht naar Tarifa in Zuid-Spanje. Ze varen met Nacra cats, een 580 en een F18.

15:56

Vier catamaranzeilers willen op 10 oktober vanaf Texel vertrekken voor een monstertocht naar Tarifa in Zuid-Spanje. Ze varen met Nacra cats, een 580 en een F18.


De vier avonturiers zijn allemaal betrokken bij de Texelse catamaranschool De Eilander. “Het idee om deze tocht te maken ontstond spontaan,” vertelt eigenaar Renco Klijnsma, “in de winter is de school dicht en we zaten te praten wat we in die wintermaanden konden doen. Tarifa is de kitesurfstad, we zijn er verliefd op geworden na eerdere bezoeken. Daar wilden we wel weer naartoe en iemand zei ‘Waarom gaan we niet zeilen?’ Zo ontstond het plan. Het is ruim 3300 kilometer (ruwweg 2000 mijl. –red.) en we denken daar 20 tot 25 zeildagen voor nodig te hebben. Per dag denken we 100 mijl te zeilen; we zeilen van kamp naar kamp, alleen overdag. Een drie vrouwen sterk begeleidingsteam volgt ons met een bus. In die bus zijn twee slaapplaatsen; verder nemen we een grote tent mee en een kleinere voor bij de boten. We hebben dus de mogelijkheid om volop te rusten. We hebben navigatiemiddelen aan boord; een gps, kaartplotter, een satelliettelefoon, kompas, Eprib en GSM.”
Klijnsma (38) vormt met Jeroen Staamer (28) het Nacra 580 team. De F18 wordt bemand door Marc Stork (29) en de 22-jarige Gijs Groote.
De Nacra 580 is een nieuw ontwerp, dat zich volgens Klijnsma met z’n lengte van 580 cm, klapzwaarden en een gunstige volumeverdeling in de rompen uitstekend leent voor een endurance. De Formule 18 heeft zich inmiddels als wedstrijdboot bewezen voor zowel korte als lange afstanden.
De tocht zal te volgen zijn op de website: www. deeilander.com.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten