Nieuws

Terugblik Roelof Hemmen en Carolijn Brouwer op ‘Over De Oceaan’

Was er nou een volgboot of niet?

11:05

De laatste aflevering van het RTL-programma ‘Over De Oceaan’ is op televisie geweest. Zes bekende Nederlanders staken in acht afleveringen over van Lanzarote naar Sint Maarten. Roelof Hemmen en Carolijn Brouwer geven ons een kijkje achter de schermen – was er nou een volgboot of niet? – van het programma dat op veel lof én kritiek van zeilers kan rekenen.

Volgboot over de oceaan

De meest ervaren zeiler onder de deelnemers is presentator en journalist Roelof Hemmen. Hij leerde zeilen als kleine jongen op de Binnenmaas en ging later op jachten varen. Een oceaan oversteken had hij nog nooit gedaan. “Mijn broer wel al twee keer dus ik liep wat achter. Toen RTL belde moest ik er eerst even over nadenken.” 

Een hardnekkig gerucht is dat ze een volgboot hadden waar de tv-crew op zat. “We zouden elke dag twee keer moeten overstappen naar een andere boot om dingen op te nemen…? Nee natuurlijk niet, er was echt niemand om ons heen.” Zes automatische camera’s op de boot namen alles op. Aan boord waren de vaste crew, zes deelnemers, drie cameramensen, een geluidsman, en de eindredacteur. “Die laatste had de hele dag al onze gesprekken op zijn oor en stuurde de cameramensen er naartoe als er iets interessants gebeurde. Dat betekent weinig privacy maar je moet ook wel wat geven. De human interest insteek van het programma sprak me erg aan. Andere mensen leren kennen tegen de achtergrond van het zeilen. Je vergeet binnen een uur dat alles wordt opgenomen.”

Foto: Jasper Suyk

Op een schip als dit had hij nog nooit gezeild. “Alles had een veel grotere schaal. Op de oceaan heb je met veel meer dingen te maken. Je moet weersystemen leren kennen, weten waar je weg moet blijven.” Wat hij volgende keer anders zou doen is niet meer iedere dag twee keer koken. “Eigenlijk is dat te ambitieus op zee.” 

Ervaren zeilers

Van het zeilen zelf heeft hij ook veel geleerd. “Het was heel professioneel onder leiding van hele ervaren zeilers, echt geweldig om van hun te leren.” Eén van die zeilers is Carolijn Brouwer, de eerste vrouwelijke winnaar van de Volvo Ocean Race.

Brouwer: “Ik kende Gregor, de kapitein, al die mij mee had gevraagd. In november zat een mooi gat in mijn agenda en ik had al een tijd geen oversteek gemaakt.” Ze is ook trainer van het Australische team in de Ilca 6 voor de Olympische Spelen en wil zelf ook blijven zeilen. “Meestal doe ik offshorezeilen alleen in raceverband. Nu hadden we met de crew een minstens zo grote verantwoordelijkheid omdat er zes onervaren mensen mee zijn, je weet van tevoren niet hoe dat gaat.” Het succes zit volgens haar in de goede voorbereiding en casting van de productie. “Ongelofelijk dat je als veertien vreemden van elkaar aan boord stapt en twee weken later als een kleine familie aan de overkant bent.” Ze vond het veel leuker dan ze zich van tevoren had ingebeeld.

Roggebrood

Hemmen heeft veel positieve reacties gekregen op het programma. Alleen vindt het voor kijkers bekende ‘Roelofs Roggebrood’ geen doorstart. “Ik heb geen ambitie om roggebrood-influencer te worden. Het is heel makkelijk zelf te maken en dat kan ik mensen zeker aanraden.”

Ook Brouwer heeft genoten om alles terug te zien op televisie. “Als kijker zie je alles van buiten naar binnen maar ik heb alles van binnen meegemaakt. Ik heb er af en toe schaterend om gelachen.” In het programma is volgens haar niet half zo goed te zien hoeveel Caroline Tensen gewerkt heeft in de keuken. “Die zat bijna altijd aan de hoge kant dus je zag wel dingen verschuiven maar in het echt was het veel erger. Zij stond echt gutsend van het zweet zonder airco of ventilatie al die maaltijden te maken voor ons.”


Praktijkgids Naar zee

€13,49

In deze compacte gids over voor het eerst oversteken naar Engeland of richting het Kanaal:

  • Zeemanschap
  • Tochtplanning
  • Navigatie
  • Meteorologie
  • Inspiratietochten overzee

Lees ook: Tv-serie ‘Over De Oceaan’ levert interessante vragen op: “Herken je een zeilboot aan zo’n paal op het dak?”

Hoofdfoto: Jasper Suyk / Dracorubio

Last modified: 15 juli 2024
Sluiten