Nieuws

Nu in Zeilen: 3 schippersfietsen getest

12:00

Klein genoeg voor de bakskist, groot genoeg om afstanden te overbruggen. Met een vouwfiets ben je flexibel en zie je meer van je bestemming dan alleen de haven. Tijdens onze catamarantrip afgelopen zomer stouwden we drie vouwfietsen in de bakskist voor een verkennende test. Welk model is dé fiets voor de watersporter?

Een vouwfiets werd vroeger niet voor niks ‘schippersfiets’ genoemd; schippers namen in de negentiende eeuw al fietsen mee aan boord. Ze bouwden hun fietsen om tot een opvouw­ bare versie, met behulp van scharnieren en schuifmoffen. Zo bleef het betaalbaar. Deze schippersfiets werd uiteindelijk de vouwfiets die we vandaag de dag kennen, en die eveneens uitermate geschikt is voor watersporters. De fiets kan namelijk tot een klein, niet al te zwaar pakketje gevouwen worden. Zo neemt die weinig ruimte in op je boot, maar ben je toch mobiel zodra je weer vastigheid zoekt aan wal.

Zo gepiept

Boodschappen doen is zo gepiept, een eind slepen met zware tassen verleden tijd. Ook wordt het makkelijker en aantrekkelijker om de omgeving te verkennen. Nadeel is wel dat een vouwfiets niet altijd comfor­ tabel is: om dat kleine pakketje te krijgen kan de fiets ook uitgevouwen niet al te groot zijn.
Wat dat betreft kun je kiezen voor een wat grotere step. Toch heeft een vouwfiets iets meer voordelen: op een fiets kun je bijvoor­ beeld makkelijk een paar tassen kwijt. Dezelfde tassen kunnen een step daaren­ tegen uit balans brengen – een behoorlijk risico als je van plan bent om straks een vers eitje te koken.
Ook ben je kwetsbaarder in het verkeer en heb je voor een step een behoorlijk goede conditie nodig. Een elektrische step is dan een uitkomst, maar de regelgeving hierom­ trent is nog steeds onduidelijk en je hebt te maken met een accu die je moet opladen. De keuze tussen step en fiets hangt zo uiteindelijk af van wat je doel ermee is.

Zeilen 10/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat valt er te vertellen over prijs versus kwaliteit? Wat maakt het fietsen op een vouwfiets vermoeiend? Hoe voorkom je een roestige fiets? Welke voor­- en nadelen kleven aan een elektri­sche vouwfiets? En welke tip heeft de redactie aan iedereen? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 27 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Tekst: Wytze Kauffmann
Omslagfoto en foto: Eric van den Bandt, Wytze Kauffmann en Ben Rutte

Tags: Last modified: 26 oktober 2021
Sluiten