Nieuws

Update: Team Heiner 3 verliest kiel. Bemanning veilig

16:25

Update: 28 Augustus – 19:29u


Update:  28 Augustus – 12:52u

Ter ondersteuning van de delivery zeilers die gisteren op de Max Fun 35 zeilden ten tijde van het ongeval, is het hele Team Heiner Talents ’16 teamgisteravond naar Lelystad gekomen. Zij hadden de sterke behoefte om alsteam samen te zijn en te leren van wat er gebeurd is. De zeilers hebben vervolgens hun ervaringen gedeeld.

Uit de debriefing blijkt dat de zeilers de nodige procedures nauwkeurig en netjes gevolgd hebben. Na een succesvolle serie wedstrijden in Ramsgate, Cowes en afgelopen weekend in Breskens waren zij op weg naar de thuishaven Lelystad. Ter hoogte van de Zeeuwse kust raakten zij gisterochtend de grond. Daarna waren ze zelf in staat om al zeilend weer terug te varen naar de vaargeul en de delivery voort te zetten. Even later begon de boot echter veel helling te maken. Dat deed de zeilers besluiten om de KNRM op te roepen. De zeilen zijn gestreken en ze zijn op de motor tegen de wind in gaan varen. De KNRM was na 45 minuten aanwezig en heeft de zeilers (gelukkig ongedeerd) van boord gehaald. Tijdens pogingen van de KNRM om de boot om te draaien, is de boot vervolgens omgeslagen. Op dat moment werd duidelijk zichtbaar dat de complete kiel niet meer onder de boot zat.

Omdat de boot de grond niet hard geraakt heeft en er ook nog enige tijd doorgezeild is, kan de precieze oorzaak van het verliezen van de kiel pas worden vastgesteld zodra de boot geborgen is. We hebben zojuist te horen gekregen dat de boot op dit moment geborgen wordt, een hele geruststelling omwille van milieu en veiligheid.

Bron: Team Heiner

Max Fun

Dat dit incident een Max Fun betreft is opvallend. Eerder zijn er ook voorvallen geweest met Max Fun-boten, waarbij de kiel losraakte. Het bekendste voorbeeld is dat van Hooligan V in 2007. Deze kiel was aangepast en verzwaard zonder de ontwerper, Maarten Voogd, hiervan op de hoogte te stellen. Een paar maanden voor het incident staat de boot op de kant en wordt er een scheurtje bij de kiel ontdekt, waar niks mee wordt gedaan. Tijdens een delivery op zee gaat het mis. De MAIB (het Engelse orgaan dat onderzoek doet naar ongevallen op zee) concludeert dat metaalmoeheid de oorzaak moet zijn geweest. Één bemanningslid overleed tijdens het ongeval.

Ook zijn er nog enkele andere gevallen bekend, gelukkig zonder dodelijke afloop. Hoe die in verhouding staan tot wat er nu gebeurd is is nog niet bekend. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat hier de oorzaak is geweest.

Meer weten over kielproblemen en het onderhoud van eigen kiel, lees dan het Aprilnummer van dit jaar. Ook jachtontwerper Maarten Voogd doet daarin zijn verhaal. Te verkrijgen in onze webshop. 


De Max Fun Team Heiner 3 is tijdens een delivery van Breskens naar Lelystad haar kiel verloren, zo meldt Team Heiner op Facebook. De opvarenden zijn ongedeerd en de KNRM was snel ter plaatse. De boot is op Marine Traffic nog te zien voor de kust van Schouwen-Duiveland.

Omslagfoto: (c) KNRM – Neeltje Jans

Tags: , , , Last modified: 30 augustus 2018
Sluiten