Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Team Brunel in Alicante

13:29

ATeam Brunel is als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2014-15 in de startplaats Alicante gearriveed. Schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning werden door een menigte van ongeveer 200 mensen verwelkomd. Op 4 oktober zal in Alicante het startschot klinken voor de twaalfde editie van één van ’s werelds zwaarste oceaanraces rond de wereld.

De Nederlandse Volvo Ocean 65 deed er vier dagen over om vanuit de trainingsbasis in Lanzarote naar Alicante te zeilen. Bekking: “We zijn als team in prima vorm en de boot ook. Het is fijn om hier in Alicante te zijn en in zijn algemeenheid hebben we bij alles een goed gevoel.”

Op de vraag hoe of hij spijt heeft dat Team Brunel zich niet in de strijd van de Round Britain & Ireland Race heeft gemengd, antwoordt Bekking: “Nee, ik heb begrepen dat sommige jongens blessures hebben opgelopen. Dat hebben we dus weten te voorkomen.”

De volgende stop wordt het Engelse Newcastle, waar Team Brunel begin volgende week de veiligheidstraining zal volgen. De overige teams deden dat afgelopen week. Na Newcastle zullen enkele bemanningsleden van Team Brunel in Sardinië in de J-Klasse in actie komen. De anderen hebben een paar dagen vrij.

Veiligheidstraining

Terwijl Team Brunel afgelopen week koers zette richting Alicante, volgden de zes concurrenten de verplichte veiligheidstraining in Newcastle. De training bevat alles van vuur en medische noodgevallen, tot overleven op zee. Jiru Yang van Dongfeng Racing Team: “Wow, dit waren de twee meest intensieve dagen van mijn leven en waarschijnlijk ook de nuttigste. Ik hoop alleen dat ik nooit nodig zal hebben, wat ik heb geleerd.”

Het Spaanse team van Iker Martínez verwacht binnen twee tot drie weken de hoofdsponsor aan te kondigen. De schipper heeft tevens nog drie plekken aan boord in te vullen, plus die van de Onboard Reporter. Daarover was afgelopen week geen nieuws te melden.

In de Round Britain & Ireland Race pakte Team Alvimedica de vrouwenploeg van Team SCA met slechts tien minuten. Volgens schipper Charlie Enright liet het kat-en-muis spel in de Jekyll and Hyde-omstandigheden de sterkte van zijn bemanning zien. “Zware condities en een moeilijk vaargebied vormen de perfecte manier om de karakters te testen. Het bleek dat we een groep van goede karakters bij elkaar hebben”, aldus Enright.

Voorbereiding

Het hardcore trainen en racen van de laatste paar weken hebben Team SCA veel gebracht. Abby Ehler ziet die periode als de perfecte voorbereiding op de grote race. “Door in de slechtste omstandigheden te trainen, realiseer je je pas hoe zwaar het is. Je kunt elkaar niet horen en je kunt elkaar niet zien door de capuchons van de zwemvesten. Op die manier leer je hoe het is om in die condities te varen.“

De nieuwkomer Team Vestas Wind concentreerde zich afgelopen week op de eerste tewaterlating van hun boot.

Last modified: 24 augustus 2014
Sluiten