Nieuws

Sweden Yachts Group heeft faillisement aangevraagd

Corona en vermeend financieel mismanagement zouden de oorzaak zijn

16:00

De Zweedse scheepsbouwer Sweden Yachts Group heeft volgens het Duitse tijdschrift Yacht faillissement aangevraagd. Deze bootbouwer produceerden CR Yachts, Sweden Yachts, Malö Yachts en Regina Yachts. De coronaperiode en vermeend financieel mismanagement zouden ten grondslag liggen aan het bankroet gaan.

Sweden Yachts Group werd in 2017 opgericht door Mattias Rutgersson van CR Yachts – een merk dat in 1989 door Mattias’ vader Charles Rutgersson het licht zag. In 2012 kocht CR Yachts Regina Yachts uit en vijf jaar later nam het bedrijf de productie over van zowel Sweden Yachts als Malö Yachts. Alle productie verhuisde naar de Malö-werf in Kungsviken, terwijl de CR-werf de yacht service-faciliteit van de groep werd.

Klanten met tonnen verlies

Er zouden meerdere klanten zijn die opdracht hadden gegeven voor de bouw van een schip, maar door het faillissement zouden zij nu alleen nog maar met financiële verliezen achterblijven. Zij zouden zo’n €200.000 tot €1 miljoen hebben geïnvesteerd, en nu opgescheept zitten met onafgemaakte zeilboten of zelfs met helemaal niks. De vooruitzichten op compensatie lijken niet rooskleurig, gezien de matige activa die beschikbaar zijn voor de schuldeisers.

Bij de reputatie van Rutgersson zouden al een tijd vraagtekens staan. Het is de vraag of zijn manier van bedrijfsvoering de oorzaak van het faillissement is. Op 21 maart zou hierover de eerste hoorzitting hebben plaatsgevonden, maar daarover is (online) niks terug te vinden. Even als over het bankroet gaan van de Zweedse bootbouwer.

Tags: Last modified: 4 april 2024
Sluiten