Actueel, Nieuws

Superbacterie in olympisch zeilwater Rio

10:14

In het water bij Rio de Janeiro waar de olympische zeilers in 2016 om de medailles strijden is een ‘superbacterie’ gevonden. De bacterie is resistent voor vrijwel alle antibiotica en kan voor infecties zorgen bij de zeilers. De onderzoekers van het Instituto Oswaldo Cruz, het grootste publieke volksgezondheidsonderzoekscentrum van Brazilië, benadrukken dat deze ‘superbacterie’ weliswaar niet ziekmakender is dan andere bacteriën, maar dat de behandeling met gangbare antibiotica niet helpt en er dus zwaardere, voor het lichaam schadelijker medicijnen voor nodig zijn. In de verspreiding van de bacterie door menselijke overdracht schuilt bovendien het gevaar voor nog hogere resistentie tegen antibiotica.

Garbage at the site of Olympic Games Rio 2016 Saling competitionsOp drie verschillende plekken – voor, in en achter de waterzuiveringsinstallatie waar een groot volume van de rivier doorheen stroomt – werd een antibioticaresistente bacterie gevonden die het ziekmakende KPC-enzym bij zich draagt. De riviermonding ligt dicht bij het populaire zwemgebied Flamengo Beach en de Marina da Gloria; de thuishaven van de olympische zeilers in 2016. Volgens de onderzoekers kunnen mensen door de bacterie infecties aan maag-darmkanaal, longinfecties of urineweginfecties krijgen. Volgens de onderzoekers is een ziekenhuisopname na besmetting zeer waarschijnlijk.

Vuil water

Eerder beklaagden olympische zeilers zich al over meubels, plastic en dode dieren die bij Rio in zee drijven. De belofte om de zwaar vervuilde Guanabara Bay schoon te maken was aanvankelijk onderdeel van het voorstel dat Rio de Janeiro deed om de Olympische Spelen in 2016 te mogen organiseren. In juni van dit jaar trok de burgemeester de belofte echter weer in en sprak van maximaal 50 procent dat gezuiverd zou kunnen worden. Op dit moment wordt echter slechts 34 procent van het afvalwater van de miljoenenstad door waterzuiveringsinstallaties gereinigd. Rond de baai liggen 15 steden die gezamenlijk 18.000 liter afvalwater per seconde produceren en 55 rivieren monden uit in de baai. De Braziliaanse overheid zet momenteel tien eco-boten in om het drijvende afval te ruimen. Of dat de gezondheid van de sporters kan garanderen blijft voorlopig een vraagteken.

 

Foto: EPA

Last modified: 17 december 2014
Sluiten