Actueel, Nieuws

Strontrace en Beurtveer voor 42e keer van start

07:09

Vanaf zaterdag 17 oktober verschijnen er zo’n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag de aanbrengrace met Friese boerenpramen vanuit Bolsward, het klompjeszeilen en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt muzikaal ingeluid met het internationale festival Liereliet. De beste muzikanten op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal. Maandag om 13.00 uur lost Reid, initiator van de wedstrijden, voor het eerst in jaren weer zelf het startschot in de havenkom.

Cultuurhistorie en zeilsport

StrontraceTweeënveertig jaar geleden zette vuurtorenwachter Reid de Jong het evenement op touw om het oude vak van schipperen onder zeil te behouden voor het nageslacht. Later kwamen daar de Visserijdagen en het internationale shantyfestival Liereliet bij. Zo werd de cultuurhistorie met de zeilsport verweven. Samen vormen de wedstrijden een nuchtere nabootsing van de handel in koemest tussen Friesland en de Bollenstreek, het personenvervoer over water tussen de Zuiderzee-steden en de traditionele visserij.

Strontrace

De strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen op 12.00 uur. De twaalf deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd. Vorig jaar won skûtsje de Verwisseling de race.

Beurtveer

AopZ_Strontrace_2011_10_18_1175Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van zestien schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen. Dit jaar doet de klipper Lutgerdina voor de 30e keer mee. De klipper wordt bemand door de zeilers van Stichting SailWise die al 40 jaar betaalbare watersportmogelijkheden voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking en chronisch zieken aanbieden.

Meer informatie is te vinden op www.zeilvracht.nl en www.facebook.com/VerenigingZeilvracht
Wedstrijdtracker: ttsr.zeilvaartwarmond.nl  & ttbv.zeilvaartwarmond.nl

 

Lees meer over zeilen in ons maandelijkse tijdschrift.

Last modified: 17 oktober 2015
Sluiten