Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Stewards helpen pleziervaart in sluizen

09:03

Stewards_Sluis_Stavoren

Ook dit vaarseizoen zet Rijkswaterstaat stewards in op een aantal drukke sluizen. De stewards assisteren recreatieschippers bij het vlot en veilig passeren van sluizen. Met de hulp van stewards vindt het invaren en afmeren sneller plaats en wordt de ruimte in de sluis beter benut.

Concreet ondersteunen Stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door: de instructies van de sluismeester door te geven. Bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk.Het aannemen en losgooien van lijnen. Het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.
Stewards werken onder supervisie van de sluismeester.

Niet eenvoudig

Het passeren van sluizen vinden veel recreatieschippers niet eenvoudig. Het is lastig om te manoeuvreren in een beperkte ruimte. Daarbij moeten schippers goed opletten, rekening houden met andere schepen en met de sluismeester communiceren.
Door zich aan de vaarregels te houden, kunnen schippers zelf een belangrijke bijdrage leveren aan een vlotte en veilige sluispassage.
De belangrijkste regels bij het schutten zijn: bij het naderen van een wachtplaats van een sluis en op een wachtplaats mag een schip een ander schip niet voorbijlopen. Bij het naderen van een wachtplaats van een sluis moet een schip snelheid verminderen. De schepen moeten de sluis in volgorde van aankomst op de wachtplaats invaren. Een klein schip dat samen met grote schepen wordt geschut mag de sluis pas invaren na deze grote schepen

Via de website www.varendoejesamen.nl is een folder over het veilig passeren van sluizen te downloaden.

Elf sluizen

Er worden dit jaar zo’n 52 stewards ingezet op elf Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten. Stewards zijn actief van tot eind augustus. De dagen waarop stewards worden ingezet variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

Last modified: 22 juni 2013
Sluiten