Nieuws

Sterke start oranjezeilers in deel 2 van WK

Na het weekeinde waarin goud door Marit Bouwmeester en zilver door Pieter Jan Postma werd gewonnen, is vandaag deel twee van het wereldkampioenschap zeilen in Perth van start gegaan. Ook nu was er oranjesucces.

15:10

Maandag 12 december 2011.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe begon zijn strijd om de wereldtitel met een overtuigende overwinning gevolgd met een derde plaats in race twee. De Texelaar sprong tijdens de laatste race even te water omdat er een plastiek zak onder zijn board zat.

Van Rijsselberghe is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Dus de Texelaar heeft maar een doel, goud in Perth. Hij was al eens derde op het WK in Weymouth in 2009 en zevende op het WK in 2010.

“Het leek wel op Europa met vlagerige wind, grijze luchten en harde windstoten. In elk geval niet erg tropisch. We hebben vorige week geleerd dat je continu resultaten moeten neerzetten in de top drie als je een kans wilt houden op de titel. Dus deze tellen we mee. In iedere geval geen zwarte vlag of zoiets dramatisch.”

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout trapten hun wereldkampioenschap af met een vierde plaats en een tweede plaats bij de dames in de 470. Met dat resultaat staat ze er direct goed voor op een tweede plaats in het tussenklassement achter de Japanse Ai Kondo en Wakako Tabata uit Japan.

Roelof Bouwmeester zette direct de toon in de eerste race met een tweede plaats in de Laser klasse in en Rutger van Schaardenburg eindigde als vierde. Daarna scoorde de twee Laserzeilers een negen en een achtste plaats. Daarmee staat Bouwmeester 13de in de ranglijst en Van Schaardenburg 15de.

In de zeer competitieve Laserklasse met 147 deelnemers wordt er gevaren in drie groepen en de verschillen in resultaten zijn heel klein.

De matchrace dames van de Delta Lloyd Kernploeg met Mandy Mulder, Merel Witteveen, Annemiek Bekkering komen waarschijnlijk overmorgen weer in actie als de strijd in de herkansingspoule voor een plek bij de beste acht van de wereld afgerond is. Het Mach 3 matchrace team met Renee Groeneveld, Annemieke Bes, en Marcelien de Koning staat in de herkansingspoule op zes uit tien de leider staat op negen uit 11.

(EvS)

Fotografie Richard Langdon

Last modified: 12 december 2011
Sluiten