Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Steeds meer ongevallen recreatievaart

08:26

Afgelopen weekend was het hard werken voor de hulpdiensten te water. De hulpdiensten zijn maar liefst 41 keer uitgerukt voor de recreatievaart. Kustwacht, KNRM en de brandweer kwamen in actie om hulp te verlenen. Maandag kwamen hulpverleners in actie bij een aanvaring bij Wemeldinge, twee personen kwamen om het leven bij de aanvaring.

Meldingen

25 jaar KustwachtBij het Kustwachtcentrum in Den Helder kwamen afgelopen weekend veel oproepen binnen. Van zaterdag tot en met zondag 21.00 uur werden er in totaal 41 hulpacties uitgevoerd voor de recreatieve vaart. De meeste oproepen kwamen van jachten met motorproblemen en aan de grond gelopen schepen. Daarnaast waren er problemen met mast, roer of schroef. Een zestal reddingsbrigades kwam in actie, waarvan 39 reddingsboten van de KNRM. Dertien vaartuigen van bergers werden ingezet en nog een kustwachtvaartuig.

De brandweer Flevoland was betrokken bij een man over boord in een vluchthaven langs de Oostvaardersdijk. Helaas heeft deze persoon het niet overleeft.

Meer ongevallen

Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat het aantal ongevallen met recreatieboten in Nederland in de laatste jaren meer dan verdubbeld is. In 2004 waren er nog 198 ongelukken, in 2012 is het aantal gestegen naar 473. Volgens Rijkswaterstaat komt het door de toename van recreatievaart en doordat de ongelukken beter worden geregistreerd. Dit jaar zijn er al vijf mensen overleden door aanvaringen. Tussen 2004 en 2012 lag dit aantal op elf personen.

 

Last modified: 13 augustus 2013
Sluiten