Nieuws

Staande mastroute bij Waddinxveen gestremd

De hefbrug in Waddinxveen is donderdag naar beneden gevallen. Hierdoor is de staande mastroute tot nader bericht gestremd. Er is geen alternatieve staande mastroute binnendoor, de alternatieve route voert buitenom van IJmuiden naar Hoek van Holland.

12:13

De hefbrug is donderdagmorgen met een grote klap naar beneden gekomen. Dit gebeurde vlak voor een groot schip met tientallen opvarenden die de brug zou passeren. De klap van de vallende hefbrug was tot ver in de omtrek te horen. Burgemeester Cremers: "Het klonk alsof er een container van een vrachtwagen gevallen was. We zijn enorm opgelucht dat er niemand gewond is geraakt."

Een ooggetuige vertelt: "Ik zag de brug omhoog gaan, hij was ongeveer halverwege. Er gingen twee kleine bootjes onderdoor, ik denk dat ze bij dat grote jacht hoorden. Ik hoorde de brugwachter schreeuwen maar wat hij riep hoorde ik niet. Toen zag ik de brug naar beneden komen met een gierend geluid en het laatste stukje in een vrije val. Hij klapte scheef naar beneden en stuiterde een paar keer. Er kwamen ook grote stukken ijzer naar beneden aan de andere kant."

De stalen constructie van de brug, gebouwd in 1935, stond in 2012 gepland voor groot onderhoud. Uit informatie van de provincie blijkt dat de elektrische en werktuigbouwkundige installaties van de brug aan het einde van hun technische levensduur zijn en niet meer voldoen aan de nieuwste normen en richtlijnen. Naar de exacte oorzaak van het ongeluk wordt onderzoek gedaan.

Voor actuele informatie over de werkzaamheden en de duur van de stremming kunt u terecht op de website Infocentrumbinnenwateren.nl.

(ML)
Bron: Weekkrant Waddinxveen
Foto: ANP/Freek van den Bergh

Last modified: 10 juni 2011
Sluiten