Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Speelfilm over solozeiler Donald Crowhurst

10:28

Donald-Crowhurst

Crowhurst

Film-regisseur James Marsh werkt aan een speelfilm over de legendarische solozeiler Donald Crowhurst die in 1968 zelfmoord pleegde tijdens de Golden Globe Race. De film komt medio 2016 in de bioscoop met de Britse acteur Colin Firth in de hoofdrol.

Zeilende Ingenieur 
Crowhurst was als laatste van negen deelnemers vertrokken aan de race die tussen juni en oktober van dat jaar startte. Met zijn hypermodern uitgeruste trimaran Teignmouth Electron vestigde hij voor vertrek al veel aandacht op zich. Hij liet z’n productiebedrijf in navigatie elektronica en z’n vrouw en twee jonge kinderen achter en stak het merendeel van zijn vermogen in de boot.

Zelfmoord 
Achteraf bleek dat Crowhurst de uitdaging mentaal te zwaar viel, maar geen andere uitweg meer zag dan zich zelf van het leven te beroven. De race ging veel minder voorspoedig dan gedacht en onder andere door het falen van de bilgepomp en zijn zelfbedachte boordsystemen begon hij voor de kust van Brazilië met het opstellen van een tweede en verzonnen logboek met indrukwekkende vorderingen.

Firth Colin

Firth

Documentaire
111 dagen zeilde hij zonder radiocontact rond op de Atlantische Oceaan. Op 10 juli 1969 werd Teighnmouth Electron zonder schipper gevonden door een koopvaardijschip.  Interviews met z’n tegenstanders van destijds, z’n weduwe, familieleden en beelden van hemzelf in de documentaire Deep Water (2006) laten een tragisch verhaal zien van de gebroken man.

Last modified: 10 maart 2015
Sluiten