Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Speciale herstart op de Fluessen bij SKS

20:45

Een grijze dag en weinig wind op de Fluessen bij Elahuizen. Na een algemene terugroep gingen de skûtsjes met de nog nooit eerder toegepaste ‘buitenom-regel’ de tweede startprocedure in. Voor het skûtsje uit Grou geen probleem, zij zeilen als eerste over de finishlijn.

Speciale herstart

Na de algehele terugroep liet het startschip de vlag met geel en zwarte stip wapperen. De ‘buitenom-regeling’: “Wanneer een skûtsje zich aan de baanzijde van de startlijn bevindt gedurende de laatste minuut voor het startsein, moet hij terugkeren naar de startzijde van de startlijn door over de verlengden van de startlijn te zeilen.”

SKS

De skûtsjes gingen de tweede keer voorzichtiger van start. Grou en Sneek kiezen voor bakboord en dat blijkt een goede keuze. Zij komen als eerste bij de bovenboei. Huizum blijft niet ver achter en rond de boei scherp met een kleine opschieter.

De strijd blijft echter voornamelijk tussen Grou en Sneek. De Sneker Pan weet met een listige manoeuvre het skûtsje uit Grou onderlangs voorbij te varen en zo als eerste de volgende boei te ronden.  De mannen uit Grou laten zich niet kennen en maken een inhaalslag op het benedenwindse rak. De Snekers laten verder in de wedstrijd nog meer liggen en worden ook nog voorbij gevaren door het opkomende skûtsje uit Joure.

 

 

Geen finishknal

Het eerste finishschot klinkt voor Grou. Als het tweede skutsje over de finishlijn vaart is er geen schot te horen. Ongeloof bij de boot uit Joure. De wedstrijdleiding geeft aan dat het Jouster skûtsje binnen de laatste minuut voor de start over de startlijn is geweest. Schipper Dirk Jan Reijenga gaat in protest tegen de commissie. Een goed besluit, want de jury heeft op basis van hoor en wederhoor geoordeeld dat Joure op het moment van het hoornsignaal, bij het strijken van de gele vlag met zwarte stip, niet over de startlijn lag. Joure mag na het protest een tweede plek om haar naam schrijven. Sneek komt als derde binnen en komt daarmee op een vierde plaats in het totaalklassement.

 

Klassement na dag 6

Klassement SKS na dag 6

Last modified: 30 juli 2014
Sluiten