Nieuws, Reisverhalen

Small Ships Race naar Pin Mill

11:39

Met kleine boten in een groep naar Engeland zeilen, dat sprak veel mensen aan. De Small Ships Race werd al snel een succes en traditie. Toch merkte de organisatie dat er iets moest veranderen. Lowestoft als bestemming bood niet meer genoeg uitdaging en de organisatie hakte de knoop door. We gaan naar Pin Mill!

Een biertje doen in de Butt and Oyster, is net zo gaaf als een bezoekje brengen aan Café Sport op de Azoren.

– Simon Does, Organisator

(c) Klaas Wiersma

Inspirerend

Simon Does is mede-organisator van de Small Ships Race en legt uit waarom de keus op Pin Mill is gevallen. “Ik ben nu een keer of 20 in Lowestoft geweest en ik heb het daar wel gezien. Veel zeilers die vaker meededen raakten ook uitgekeken op die bestemming. In tegenstelling tot Lowestoft is Pin Mill een erg inspirerende bestemming die veel zeilers aan zal spreken. Een biertje doen in de lokale pub, de Butt and Oyster, is voor menig zeiler net zo gaaf als een bezoekje brengen aan Café Sport in Horta op de Azoren. Je moet dat gewoon gedaan hebben.”

Naast een nieuwe bestemming is ook het tijdstip verandert. Voorheen vond de Small Ships Race plaats in het Pinksterweekend. Does: “Pinksteren heeft praktische voordelen, maar ook nadelen. Pinksteren kan ook half mei vallen. Dan is het erg koud en dat merk je snel op een klein bootje.” Nu is er gekozen voor de derde week van Juni.

Uitdagender

Lowestoft is een van de makkelijkere havens aan de Engelse oostkust. Als je nog nooit de Noordzee over hebt gestoken is het eigenlijk een eitje om daar naar binnen te gaan. De haven bij Pin Mill biedt heel wat meer uitdaging. Does legt uit: “De keuze voor Pin Mill was niet per definitie makkelijk. Je moet kijken naar de vaarafstand, maar ook naar de complexiteit. Pin Mill is lastiger en ingewikkelder; je moet een stukje de rivier op. Dat brengt wat gedoe met zich mee want je moet rekening houden met getij en scheepvaart. Uiteindelijk is het een kwestie van zorgvuldig voorbereiden”.

50-50

Does denkt niet dat de nieuwe bestemming minder ervaren zeilers afschrikt. “We realiseren ons dat het lastiger is, maar we geven meer aandacht het begeleiden van zeilers om die aanloop goed te kunnen doen. Als ik nu kijk naar de belangstelling dan wordt het weer 50-50 met oude bekenden en nieuwe gezichten.”

Toekomst

Volgens Does staat Pin Mill niet vast as locatie voor de aankomende jaren. “We gaan nu dit experiment aan. Maar misschien is het volgend jaar weer verstandig om terug te gaan naar Lowestoft, of wellicht ergens anders heen.”

De Small Ships Race vindt plaats van 19 t/m 23 juni 2018. Meer informatie op www.smallshipsrace.net

Filmpje

Eli van den Broek maakte dit promofilmpje over de Small Ships Race. Veel kleine bootjes en een sterk groepsgevoel, dat is wat de Small Ships Race zo’n succes maakt.

Lees ook:

Tags: , Last modified: 16 januari 2018
Sluiten