Nieuws

Slapen tijdens de Tour de France

Acht deelnemers aan de Tour de France à la Voile 2002, die op dit moment gevaren wordt, nemen …

12:57


Neil McDonald, schipper van de Assa Abloy tijdens de afgelopen Volvo Ocean Race, had het in de gaten. Hij liet zijn mannen tijdens de eerste dagen van de etappe van La Rochelle naar Goteborg veel onderdeks rusten, om in de laatste fase alles te kunnen geven. Het werkte. Terwijl op de andere boten de bemanningen kampten met extreme oververmoeidheid na de veeleisende, tactische matchrace van ruim 1000 mijl, zaten de Assa’s met z’n allen nog fris in de rail. Resultaat: een eerste plek. Conclusie: een uitgeruste bemanning kan het verschil maken.

Het gebrek aan voldoende slaap heeft direct invloed op iemands reactievermogen en het snel nemen van beslissingen. Maar over hoe slaaptekort en de gevolgen daarvan zich tot elkaar verhouden, is nog niet veel bekend. Om meer inzicht in te krijgen in hoe wedstrijdzeilers hiermee om zouden kunnen gaan, heeft de organisatie van de Tour de France à la Voile 2002, in samenwerking met een Frans onderzoeksbureau, besloten dit jaar onderzoek te doen naar het slaapgedrag van een aantal deelnemers. Gedurende vier offshore races, waarvan twee nachtelijke passages, worden tactici en stuurmannen van vier deelnemende teams uitgerust met meetapparatuur dat hun slaapgedrag nauwkeurig in de gaten houdt. Gisteren was de eerste observatie-etappe, die voer van Cherbourg naar Paimpol.

Na afloop van het evenement worden de gegevens geanalyseerd en gerelateerd aan de prestaties van de betreffende teams, aangevuld met hun persoonlijke bevindingen. De meetapparatuur is klein genoeg om niet in de weg te zitten. Natuurlijk kunnen de deelnemers aan dit onderzoek niet direct de gegevens gebruiken om er hun voordeel mee te doen. Deze worden pas later geanalyseerd.

De resultaten van deze studie zouden niet alleen van groot belang kunnen zijn voor wetenschappers, maar natuurlijk ook voor zeilteams die bewuster met deze materie om willen gaan.
(foto: de deelnemende schepen in Paimpol)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten