Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Skutsje Verwisseling wint Strontrace

11:31

_MG_8741 (Small)De Strontrace, de traditionele oefening onder zeil vanuit Workum naar Warmond en weer terug is dit jaar gewonnen door het skûtsje Verwisseling en de tjalk Weduwe. Na respectievelijk  37:31 en 45:16 uur zeilen, jagen en bomen knoopten de winnaars weer vast in de havenkom van Workum. Op het IJsselmeer kwam de Overwinning uit de bus als winnaar in het Beurtveer.

Strontrace
De strontrace telde dit jaar vijftien deelnemende schepen. Kort na de start op maandagmiddag werd het wedstrijdveld al uit elkaar getrokken door lokale windstiltes. De snelle skûtsjes arriveerde al voor middernacht in Amsterdam, terwijl de zwaardere schepen gedeeltelijk zelfs moesten bomen op het IJsselmeer en pas bij dageraard door de hoofdstad voeren. Vervolgens bleef de oostelijke ringvaart van Amsterdam naar Warmond met een zuidoostelijke wind voor de voorhoede bezeild, terwijl in de loop van dinsdag de windrichting zuidelijker werd en aantrok to bft5. Een ware uitputtingsslag met jaaglijnen en vaarbomen was het resultaat. Uiteindelijk arriveerde het laatste strontschip daardoor pas anderhalf etmaal na de winnaars.

Beurtveer
Na de start van de Strontrace zeilden zestien schepen van het Beurtveer it Soal van Workum uit. De wedstrijd, waarin de deelnemers het oude vervoer van personen tussen Workum, Amsterdam en andere Zuiderzeesteden nabootsten, werd eveneens gekenmerkt door sterk variërende weersomstandigheden. Terwijl de snelste haventijd – de tijd waarin een schip een haven binnenzeilt, aanlegt, een brief bij de havenmeester post en weer uitzeilt- werd neergezet door de tjalk Overwinning (6 minuten in Medemblik), zat de onderbemande klipper Catharina Anna ruim twee uur vast aan lagerwal in Hoorn. De uitputtingsslag werd uiteindelijk gewonnen door de Overwinning gevolgd door de Hoge Wier en de Waterwolf.

Volgend jaar begint het evenement op zaterdag 17 oktober en de startschoten worden op maandag 19 oktober gelost. Meevaren op één van de schepen in het Beurtveer of de Strontrace kan. Opgeven kan via info@zeilvracht.nl. Meer info op www.zeilvracht.nl

Last modified: 17 oktober 2014
Sluiten