Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Skûtsje Lange Afstands Kampioenschap

13:58

Het afgelopen pinksterweekend organiseerden leden van de Amsterdamse studentenzeilvereniging A.S.Z.V. Orionis het Skûtsje Lange Afstands Kampioenschap (SLAK). Studentenzeilverenigingen uit heel Nederland streden tijdens deze wedstrijd tegen elkaar om de felbegeerde helmstok. Zeilen voer mee met schipper Daan van der Meer, op het Skûtsje Elisabeth.

Het SLAK

Het jaSLAKarlijkse evenement is een combinatiewedstrijd van jagen, zeilen en bomen. ‘Waar het SLAK in 2001 begon als een klein zeilevenement met een paar skûtsjes, is dit in de loop der jaren uitgegroeid tot een kampioenschap met gemiddeld tien skûtsjes en meer dan 150 fanatieke platbodemzeilers’. Aldus de organisatie. Voor de middag zeilen de deelnemers een lange afstand wedstrijd en na de lunch komen de korte baanraces aan bod. Naast de dagwinnaar telt iedere wedstrijd mee voor het eindklassement.

De eerste dag

De wedstrijd ging met een lange afstandsrace van start bij het Sneekermeer. Na een stuk zeilen koersten de Skûtsjes af op De Dolten, waar de deelnemers bomend en jagend door de sloot gingen. Een klein slootje op het jaagpad vormt geen obstakel voor de jagers van de Elisabeth, zonder terug te deinzen springen ze het water in en trekken de boot snel weer voort. De bezwete rode gezichten duiden op hard werken van de bemanning. Hijgend maar voldaan springen ze weer aan boord en we zeilen richting de finish op de Goïngarijpster Poelen. De Galamadammen finisht als eerste, de Gudsekop en de Gerrit Ynze weten plek 2 en 3 te veroveren.

Skûtsje Elisabeth‘Alles komt voorbij tijdens de wedstrijd. Zeilen, bomen, jagen, het varen van korte en lange wedstrijden. Met veel gemotiveerde competitieve deelnemers gaat het soms hard tegen hard, maar de sfeer met studenten is prachtig. Dit alles bij elkaar maakt het voor mij een mooie wedstrijd!’ Zegt Elisabeth schipper Van der Meer.

We varen op ons gemak naar het Heegermeer om de baanwedstrijd te varen. Het rustmoment is geweest en als de startprocedure begint staat de hele ploeg weer klaar op de gevechtsposities. We hebben een goede start en steven samen met de Yde en de Galamadammen op de bovenboei af. Het is krap bij de boei en we raken de Yde, gangboord tegen gangboord. Na veel geschreeuw gaat er een protestvlag omhoog, maar we varen door met de overtuiging ruimte bij de boei te kunnen claimen. We gaan als eerste over de finishlijn, maar de Elisabeth verliest uiteindelijk haar punten door het ingediende protest.

SLAKDag twee

Op het Heegermeer ankeren de Skûtsjes bij de startlijn en maken zich klaar voor de ankerstart. De wind is minimaal en de sfeer aan boord van de Elisabeth is bedrukt. De maat wijst iedereen naar zijn positie aan boord als de startprocedure is ingezet. Het startschot klinkt, de vaarbomen knallen het water in en de lieren beginnen te ratelen. Team Elisabeth is weer vol fanatisme. ´Een diskwalificatie doet pijn en dat was te merken aan de motivatie van de bemanning. Toen het startsein klonk stond iedereen echter weer klaar als een winnaarsteam en ging iedereen er weer vol tegenaan.´ Aldus Van der Meer.

De Elisabeth gaat voorop en weet als eerste een paar goede vlagen wind in de zeilen te krijgen. De Skûtsjes navigeren naar de Inthiemasloot, waar de Galamadammen en de Verwisseling als eerste aankomen en de sloot indraaien. Het is weer tijd om te jagen. Het jaagteam springt van boord en start met het voorttrekken van de boot. We gaan hard en weten aan het eind van de sloot de Verwisseling voorbij te gaan. Op het Groote Gaastmeer varen we naar een controlepost om een item op te halen. Na het verkrijgen van een rietje varen zo snel mogelijk weer weg van de post, terug naar het Heegermeer om daar de finishlijn te passeren. De Gudsekop weet met aftrek de snelste tijd neer te zetten, Bute Verwachting pakt de tweede plek en de Elisabeth is derde. Aan boord zit de sfeer er weer goed in en we vertrekken naar het Slotermeer om de laatste baanwedstrijden te varen.

SLAKDe Skûtsjes varen twee baanwedstrijden op het Slotermeer. In de eerste race zet de Verwisseling de eerste plek op haar naam, gevolgd door de Elisabeth en kort daarna passeert de Gerrit Ynze de finishlijn.

De startprocedure voor de tweede wedstrijd gaat meteen weer in nadat de laatste Skûtsje is gefinisht. Terwijl iedereen met de zeilen over bakboord een positie bij de startlijn probeert te veroveren, vaart de bemanning van de Galamadammen al lachend en wuivend over de startlijn met de zeilen over stuurboord. Ze pakken meteen een flinke voorsprong met deze prachtige gedurfde start. De andere Skûtsjes gaan in de achtervolging, maar de Galamadammen weet de eerste plek te behouden. Met de Elisabeth eindigen we wederom als tweede, gevolgd door de Verwisseling.

´Met een onervaren bemanning hebben we als team erg goed gevaren. Ik ben enorm trots op het behaalde resultaat, een pluim voor de bemanning!´ benadrukt Van der Meer.

In de haven van Balk staat een barbecue op de studenten te wachten. Aldaar worden alle sterke verhalen met elkaar gedeeld onder het genot van een welverdiend studentenbiertje. Na de barbecue mocht de Gudsekop bij de prijsuitreiking de helmstok in ontvangst nemen. Als afsluiting van het weekend was er een groots feest onder begeleiding van de nautische liederen van de 4tuoze Matrozen.

Skûtsje  ElisabethUitslag SLAK

1. Gudsekop
2. Galamadammen
3. Bute Verwachting
4. Gerrit Ynze
5. Verwisseling
6. Elisabeth
7. Yde
8. 4 Gebroeders
9. Lotus
10. Zwarte Schaap
11. Sjouwer

 

Fotografie: Maud van Velthoven

Last modified: 13 juni 2014
Sluiten