De legendarische zeiltocht van Antarctica-legende Ernest Shackleton zal in januari worden nagezeild door een expeditie onder leiding van de Australische avonturier Tim Jarvis. Een exacte replica van de beroemde sloep de ‘James Caird’ zal van Elephant island op Antarctica naar South Georgia zeilen.
De 7 meter lange walvis-sloep is vernoemd naar Shackleton’s kleindochter Alexandra. Het is een exacte replica van de James Caird, die in 1916 van Elephant island vertrok met zes man aan boord, waaronder Shackleton. Zijn kleindochter Alexandra is de aanjager van de expeditie en zij benaderde de beroemde zee-avonturier Tim Jarvis om de honderdste verjaardag van de legendarische reddings expeditie luister bij te zetten. Jarvis zal met een team van vier man de zeiltocht van 800 mijl gaan na-varen met exact hetzelfde materiaal, voedsel en navigatiemiddelen als waar Shackleton in 1916 over kon beschikken.
De sloep waarmee Shackleton op 24 april 1916 vanaf Elephant Island nabij Antarctica vertrok om hulp te zoeken heeft geen kiel en is uiterst ongeschikt voor een dergelijke oceaanreis. Dat was ook in 1916 al pijnlijk duidelijk. Het bereiken van het ver weg gelegen South Georgia in ijzige stormachtige wateren geldt als een van de meest heldhaftige en onwaarschijnlijke prestaties in de recente geschiedenis van de zeilvaart. Het lukte Shackleton uiteindelijk om een reddingsschip te charteren en alle op Elephant Island achtergebleven bemanning van zijn in het ijs verpletterde schip de Endurance te redden. Ondanks de onvoorstelbare ontberingen overleefde iedereen deze beproeving. Veel van de overlevers van de Endurance-expeditie meldden zich terug in Engeland aan voor het leger en sneuvelden vervolgens alsnog op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.
De expeditie onder leiding van Jarvis heeft aan boord niemand minder dan de verse snelheidsrecordhouder Paul Larsen. Minder dan een maand geleden verpulverde Larsen in Namibië met zijn Vestas Sailrocket 2 het wereldsnelheidsrecord. De snelste zeiler ter wereld zette het record toen op een onmogelijk geachte 65 knopen. Na die onwaarschijnlijke prestatie in de woestijn van Namibië wacht hem nu een aanmerkelijk langzamer en kouder avontuur.
Voor meer informatie over de expeditie: klik hier
Last modified: 15 december 2012