Nieuws

Seb Clover (15) voltooit solotocht over de Atlantische oceaan

Een oversteek van 2700 mijl over de Atlantische oceaan. Een vader en een zoon. Allebei solo. Op twee identieke boten varen ze een wedstrijd wie er het eerst is. De Britse Seb Clover (15) daagde afgelopen voorjaar zijn vader uit voor een race van Tenerife naar het Caribische eiland Antigua. Vader won, maar zoon Seb gaat de boeken in als de jongste transatlantische solozeiler ooit.

15:10

seb_cloverSeb vertrok op zijn Contessa 32 Reflection en zijn vader Ian op de Xixia vanuit Tenerife. Zij vierden kerstmis en Oud en Nieuw alleen op de oceaan, toen nog zo’n twintig mijl van elkaar verwijderd. Later kreeg Seb problemen met zijn tuigage. Hij verloor snelheid en moest defensief zeilen om de boel heel te houden. Vader Ian liep uit en kwam op 11 januari als eerste aan in de English Harbour op Antigua. Seb een dag later. Zijn commentaar na drie weken alleen op de oceaan: “When I ran out of chocolate I wasn’t too pleased.”

De 15-jarige Seb had genoten van zijn tocht. Hij had veel walvissen en dolfijnen gezien. Hij heeft ook angstige momenten gehad, zoals toen orka’s rondom zijn boot zwommen en zijn mast bijna brak, maar hij had het niet willen missen. Seb: “Ik heb sinds mijn vertrek van Tenerife een maand lang geen mens gezien. Ik heb alleen een andere solozeiler over de marifoon gesproken.”

Seb CloverSeb is al sinds zijn twaalfde aan het trainen om de oceaan over te steken. Hij heeft diverse zeil- en navigatiediploma’s gehaald aan de UK Sailing Acadamy. Vader Ian is ook zeilinstructeur. Zeilen is hem dus met de paplepel ingegoten.

Na dit avontuur gaat de vijftienjarige gewoon weer naar school in zijn woonplaats Cowes op het eiland Wight. “Misschien wat saai, maar ik vind het ook wel weer leuk mijn vrienden te zien”, aldus Seb.

Last modified: 7 januari 2016
Sluiten